In tegenstelling tot de andere bekende merken heeft deze ketel geen driewegklep; dat is dus een onderdeel minder dat kapot kan gaan. Bovendien is het leidingwerk binnen de ketel een stuk overzichtelijker dan bij systemen die wel zo'n driewegklep hebben; volgens de installateur is het daardoor veel makkelijker om onderhoud te plegen en reparaties uit te voeren. In mijn vorige ketel ging de driewegklep 1x per twee jaar kapot; je mag raden welk merk die ketel was. Vandaar dat ik nu heb gekozen voor een onderhoudsvriendelijk systeem.
Mijn ketel is nu nieuw; we zullen zien hoe hij over een tijdje bevalt. Als er een probleem aan het licht komt, zal ik deze review updaten.
Het eenvoudige watercircuit heeft wel een nadeel: de ketel is iets minder efficient voor warm tapwater. Volgens de productinformatie: 80% op jaarbasis waar de concurrent 82.5% claimt.
Dit is een CW3 ketel, d.w.z. een met een bescheiden capaciteit voor warm tapwater. Voor een kleine meerprijs kun je de CW4 of CW5 versie (model 28/24 of 36/30) kopen die meer liters warm water per minuut kan leveren. Bedenk echter wel dat al die extra capaciteit ten koste gaat van het rendement als je die liters niet allemaal nodig hebt, nog los van het feit dat je waarschijnlijk ook meer water per douchebeurt gaat gebruiken.
Verdere punten: vergeleken met de vorige ketel (bouwjaar 2001) is hij een stuk kleiner en stiller. Het bedieningspaneel is helaas even onbegrijpelijk zonder handleiding erbij; zelfs om de waterdruk af te lezen moet je op het juiste knopje drukken (en dat knopje heeft geen bijschrift waar je dat aan kan zien). Ik heb dus maar kopieen van de handleiding op de ketel geplakt.
Hier heb ik een foto geplaatst van het binnenwerk: http://tinypic.com/view.php?pic=214rwc1&s=9 - ik kon zelf geen foto's online vinden.
Minpunten
- Lager rendement op warm tapwater
- Bedieningspaneel