Het grootste voordeel van de machine is dat hij heerlijke koffie zet. Ik zet bijna alleen maar koffie en zelden of nooit espresso. De koffiemolen is instelbaar voor fijnere of grovere maling, maar eenmaal daarin je keuze gemaakt, hoef je daar niet meer naar om te kijken. Een enkele keer zet ik voorgemalen decafe voor mijn ouders als ze er zijn. Die mogelijkheid is fijn. Ik heb er ruim 10 jaar mee gedaan. Vandaag heeft hij het opgegeven. Ik kan hem niet meer aanzetten, maar ik heb geen idee waarom niet. 10 jaar is niet te lang en niet te kort. Daarom een 8.
Er zijn een paar minpuntjes, die niet opwegen tegen de goede koffiesmaak: er wordt veel koffie gemorst rond de zetgroep, waardoor het daar een rommeltje is. Elke week moet het hele apparaat schoongemaakt worden. Af en toe maalt de molen teveel koffie, zonder dat je daar invloed op uit kunt oefenen. Wanneer het niet de espressohouder past, wordt alle koffiepoeder in het afvalbakje gegooid, met alle rondstrooisel van de losse koffie tot gevolg en het verlies van onze lekkere koffie. Er wordt dan nieuwe koffie gemalen in de (hopelijk) juiste hoeveelheid.
Nog een nadeel is dat je geen melding krijgt als er weinig water in het reservoir zit. Hij zet dan koffie met het water dat er dan nog in zit. Als dat 50 ml is, dan heb je gewoon een erg klein kopje koffie. Dus voor aanzetten even kijken hoeveel water in het reservoir zit.
Ik vind het lastig om goed schuim te maken met het schuimpijpje en het laagje chroom is van de vaste buis af gekomen na anderhalf jaar na gebruik, maar dat maakt het niet minder bruikbaar.
Pluspunten
- heerlijke koffie
- extra invoer voorgemalen koffie
- maling is verstelbaar in fijnheid
- goed hete koffie
- makkelijk in onderhoud
Minpunten
- veel losse koffie in het apparaat.
- slijtage stoompijpje
- geen indicator waterreservoir