Situatie: Eerste ervaring airfryer, gezin met kinderen.
Installatie: Erg eenvoudig en mag geen naam hebben. Voor het eerste gebruik even de pan en het rooster schoonmaken. Hierna duw je het rooster stevig in de pan.
Gebruik: Ook dit is vrij eenvoudig. Na het aanzetten van het apparaat maak je gebruik van een van de programma's of stel je deze handmatig in. Het bedieningspaneel is goed leesbaar en erg simpel. Dit kan eigenlijk niet mis gaan.
In eerste instantie hebben we geschikte patat gebakken via het patatprogramma. Het resultaat is dat sommige patatjes te zwart werden. Maar de smaak was prima, iets aan de droge kant om echt lekker te zijn.
Indien we dit handmatig deden kregen we al een veel beter resultaat. Hierna hebben we de programma's gelaten voor wat het is en zijn we handmatig gaan bakken naar aanleiding van wat er op de verpakking staat. Daar kwamen we achter dat deze airfryer geen voorverwarmingsfunctie heeft, althans was niet te achterhalen. Niet dat dit nodig is. Door het aantal minuten en de temperatuur aan te houden kregen we bij snacks (frikandellen, nasischijven, kroketten, bitterballen, kipnuggets) een verbazingwekkend lekker resultaat. Heel krokant en niet droog.
Bij patat is het beste systeem om eerst tien minuten te bakken en daarna telkens een vier of vijf minuten bij te voegen. Dan kom je tot redelijke patat, maar het blijft iets aan de droge kant. Hier wint een traditionele frituurpan het van de airfryer.
Na het bakken gooi je het voedsel in een andere kom, hierbij is het belangrijk dat je het rooster vooraf goed aangedrukt hebt. Eenmaal kwam het roostertje los bij het omgooien en dat roostertje is heet.
Nadeel van de pan is dat deze aan de onderkant erg heet is en je deze dus niet even tijdelijk op het aanrecht kan zetten. Je moet dus direct het voedsel in een kom overgooien en dan de pan direct terug in de airfryer plaatsen. Vonden wij onhandig.
Schoonmaken: Dat is een fluitje van een cent. De anti-aanbaklaag is prima, het rooster kan gemakkelijk los. Even een sopje erover en het is klaar. We hebben het rooster niet in de vaatwasser schoongemaakt aangezien deze niet vaatwasserbestendig is. Er wordt gesproken over een uitneembare mand, maar die hebben we niet ontdekt. Was ook niet nodig.
Capaciteit: Dit is kennelijk 6 liter en dit was meer dan voldoende.
Design: Vergeleken met een frituurpan is het een fors apparaat. De afwerking is netjes en alles voelt degelijk aan. De knoppen reageren goed en de display is prettig. De airfryer staat stabiel en het wordt onder de pan niet warm. Dit in tegenstelling tot de achterkant, daar komt warme lucht vandaan. Of het bij het ontwerp hoort is niet duidelijk, maar tijdens het bakken komt er iets rook uit de machine aan de zijkant. Niet storend verder.
Conclusie: De airfryer is een goede concurrent voor de traditionele frituurpan. Snacks waren echt veel lekkerder en niet zo vet. Aangezien wij niet voorverwarmden waren de producten ook rap klaar. Qua schoonmaken is het veel handiger en sneller dan bij een gewone frituurpan. Het apparaat doet verder wat hij moet doen, hoewel de programma's voor ons niet werkten. Om een verdere conclusie te verbinden zouden we eerst een andere airfryer moeten testen. Toch zegt ons onderbuikgevoel dat je deze airfryer veilig aan kan schaffen en indien je deze handmatig gebruikt niet teleur zal stellen.
Pluspunten
- Makkelijk schoon te maken
- Geen voorverwarmingstijd
- Geen vervelende geur in huis
- Zeer goed voor snacks
Minpunten
- Patat blijft iets aan de droge kant
- Pan kan niet los neergezet worden
- Vrij fors apparaat