Klein maar fijn.
Het is fijn klein en relatief licht apparaat en ook uitermate geschikt voor de kleinere, fijne vrouwenhand. Mijn hand had er goed grip op en ik kon alle knoppen bedienen, zonder kramp te krijgen. Je moet om te starten steeds 2 knoppen tegelijk indrukken. Dat is even wennen, maar ging ook prima zonder om te hoeven pakken. Nadeeltje is dat je de zaagsnelheid regelt door de zaag knop verder of minder ver in te drukken, daar ben ik niet zo handig in waardoor het makkelijk te hard gaat. Een apart regelbaar toerental zou geen overbodige luxe zijn geweest, zeker gezien de prijs. Daarom een voldoende ipv goed op gebruikersgemak.
Dat hij draadloos is maakt hem oneindig inzetbaar! Lekker mee de tuin in om takken af te zagen. Omdat hij zo licht is gaat dat perfect, ook op een trapje of als je er wat lastiger bij kunt. Mee naar het schuurtje voor een hobby projectje. De zolder, voor een gat in je werkblad. Mee op pad om voor een klusje waar geen stroom is. Echt zo handig!
Mijn klusjes
Ik heb er tot nu toe vooral takken mee gezaagd.
Snoeien in de tuin, waar de takkenschaar moeite mee had werd een fluitje van een cent. Losse dikkere takken voor een bouwsel voor mn kat lukt mooi recht. Na wat oefenen kreeg ik de stompjes zelfs strak langs de ronding van de stam/takken afgezaagd. Ook een mooie afgevallen tak ergens onderweg korter gemaakt zodat ik hem mee kon nemen. En eindelijk is het me gelukt om keurig nette plakjes tak te zagen voor een hobby project.
De maximale zaagdikte is 50mm (65mm met een ander zaagje), maar dat is voor de gemiddelde tak ruim voldoende.
Hij gaat ook razendsnel door meubelpaneel, maar daarvoor zou een regelbaar toerental echt fijn zijn. Nu ging het mij te snel, en daardoor uit de losse pols niet helemaal zoals ik bedacht had.
Wat wel leuk is; Omdat het zaagje rond loopt, net als bij een grote kettingzaag, heb je op de punt ook zaag. Je kunt dus ook heel netjes middenin in een plank beginnen met zagen en onhandige binnenbochtjes maken.
Omdat het zaagje ronddraait vliegt het zaagsel wel wat meer rond en werkt hij het ook in het apparaat, daar waar het zaagje vast zit. Maar het is ook heel makkelijk open te klikken en schoon te maken. Op dezelfde eenvoudige manier verwissel je de zaag.
Op alles krijg ik mooie rechte zaagsneden.
Het was wel even oefenen hoe ik hem moest houden, ook omdat z’n bodemplaatje tegen het werkvlak moet staan. Maar als je dat eenmaal door hebt wordt hij heel handzaam en wendbaar.
De Accu
Ik vind het een groot voordeel dat dit model een losse accu heeft. Hoewel de accuduur dik in orde is, en opladen super snel gaat, kan het voor een veel-klusser fijn zijn een 2e accu te kunnen gebruiken.
Ik hoop dat de accu’s uitwisselbaar zijn met ander Bosch apparaten (bv een boormachine), dat lijkt me helemaal ideaal!
De gebruiksaanwijzing
De gebruiksaanwijzing verdient een aparte vermelding! Uiteraard staat er de lijst met veiligheidswaarschuwingen. Maar het grote pluspunt vind ik dat er bij elke waarschuwing kort staat waarom. Sommige zijn inkoppertjes, maar anderen had ik nog niet zo bij stil gestaan. Het maakt de gebruiksaanwijzing erg leesbaar. En het zorgde dat ik het ook echt goed las en er even bij stil stond ipv het vlug afscannen. Tijdens het werk bleek ik ze beter onthouden te hebben. Goeie zet Bosch!
De rest is kort maar krachtig, maar dat is het apparaat ook; eenvoudig in gebruik, met volop aandacht voor de veiligheid.
Alles samen in de mooie opbergkoffer maakt het voor mij een gewild, mobiel, praktisch en veelzijdig handgereedschap wat ik veel ga gebruiken!
Pluspunten
- lichtgewicht
- ligt goed in de (vrouwen)hand
- veelzijdig
- losse accu
- klein formaat
Minpunten
- geen afzonderlijk regelbaar toerental