Als ik denk aan een Amerikaanse koel- vriescombinatie, dan denk ik aan groot en nog groter.
Met een koelinhoud van 416 liter en een vriesinhoud van 219 liter heb je samen 635 liter opslag.
Dit is allemaal verwerkt in een mooie RVS uitvoering van 179x92x73cm. (hxbxd)
Met deze afmetingen kan deze koel- vriescombinatie zonder problemen door de voordeur. De wieltjes onder de koel-vries combinatie zorgen ervoor dat je deze ook makkelijk kan verplaatsen.
Vanwege zijn strakke vormgeving in RVS uitvoering zou je denken dat deze gelijk alle aandacht trekt in de keuken. Dit valt wat mij betreft heel erg mee.
De handleiding bestaat uit vele talen met beknopt de uitleg hoe de koel- vries combinatie gebruikt moet worden. Het advies is om bovenin de producten te plaatsten die het eerst of snelst koud moet worden, om zo verder werken naar beneden. Bij mij staat alles lekker door elkaar. (Op de website van LG staat een uitgebreidere handleiding)
In het koel gedeelte is een display verwerkt mee de naam ThinQ. Hier is de temperatuur van de koelkast en vriezer af te lezen. Met tiptoetsen kan de temperatuur aangepast worden.
Ook kan hier de optie “Express Cool” en “Express Freeze” geactiveerd worden. Met deze opties kan heel snel (grote hoeveelheden) voedsel gekoeld of ingevroren worden. Of dit echt een aanvulling is weet ik niet.
Wat ik zeker wel een aanvulling vind is het deur-in-deur principe.
Je moet het zien als een boerendeur waarbij dus alleen de bovenkant open kan. (van de koelkast)
Hierbij kom je direct bij de producten die in de deur staan. Bijvoorbeeld melk, frisdrank, boter. Hiervoor hoeft dus niet de hele deur open wat weer ten goede komt aan de temperatuur (en je portemonnee).
De deur-in-deur gaat erg makkelijk open, maar valt niet altijd dicht als ik deze dicht gooi. Een extra zetje is dan nodig. Desondanks ben ik erg te spreken over deze optie.
En mocht je toch niet in de gaten hebben dat de deur open staat, dan laat deze LG je dit weten door middel van een piepje.
De inhoud van het koelgedeelte is ruim voldoende om de wekelijkse boodschappen in een keer kwijt te kunnen. Er zijn 4 glazen planken aanwezig om zo je eigen ruimte (hoogte) te creëren.
Onderin zijn twee lades aanwezig waarin los van elkaar groente en vlees bewaart kan worden.
Het vriezer gedeelte is iets smaller en heeft eveneens 4 glazen planken en 2 lades.
Toch is deze nog erg groot. Voor mij eigenlijk te groot. Met gemak kan ik 15 pizza’s kwijt, ijs voor de hele aankomende zomer, een paar kilo kippenpoten en bitterballen. Plek genoeg, dat wel.
Een Amerikaanse koel- vriescombinatie kan natuurlijk niet zonder een ijsblokjes machine.
Deze is verwerkt in de deur van de vriezer. Het benodigde water kan via een waterslang aangevoerd worden. Indien je niet de mogelijk heb om een waterslang aan te leggen, dan kan in de koelkast ook een 4 liter waterreservoir geplaatst worden. Hier haalt de vriezer het water vandaan waar hij ijsblokjes van maakt. Het is leuk om te horen als er daadwerkelijk ijsblokjes gemaakt worden.
Met drie tiptoetsen kan gekozen worden voor koud water, ijsblokjes of crushed ijs. De kinderen hebben er in ieder geval de grootste lol mee.
Met de LG ThinQ app kan verbinding gemaakt worden met deze koel- vriescombinatie.
Als de deur te lang openstaat laat de app dat weten, de temperatuur kan aangepast worden en Express Cool en Freeze kan gestart worden. In deze app kan ook de functie Smart Learner gestart worden.
Hiermee leert hij zichzelf aan wanneer er meer of minder gebruik wordt gemaakt en past hierop de koel en vriestijden aan. Hetzelfde idee als een slimme thermostaat.
Met een energieverbruik van 350kWh per jaar is deze zeker niet aan de hoge kant. En als het meer was geweest dan had ik het ook goed gevonden. De specificatie laat weten dat er 36dB aan geluid geproduceerd wordt. Alleen als het stil is in de keuken hoor je soms wat gebrom.
Al met al een heel fijne Amerikaanse koel- vriescombinatie die zeker gezien mag worden.
Het koelen en vriezen gaat lekker vlot en er is voldoende plek. Het deur-in-deur principe wil ik zeker niet meer kwijt en de ijsblokjes machine maakt het helemaal af.
Door de RVS uitvoering moet wel wat vaker een doekje gebruikt worden voor vingerafdrukken.
Ondanks dat de aanschafprijs voor deze LG niet hoger is dan andere modellen/merken, is het toch een flinke uitgave.
Pluspunten
- RVS design
- IJsblokjes machine (+ijswater +crushed ijs)
- Veel inhoud en snel koel/koud
- Makkelijk verplaatsbaar
- Deur-in-deur is ideaal
Minpunten
- Vingerafdrukken zijn sneller zichtbaar
- Aankoopbedrag
- Koelkastdeur sluit niet altijd