Huawei Freebuds 4i Test. Door Leon Kohl Oktober 2021
Deze test van de Huawei freebuds 4i is uitgevoerd met een Samsung S20 FE en een HP Pro Notebook.
De eerste indruk:
Voor het uitpakken ontdek ik gelijk een strakke verpakking met duidelijke product foto. De verpakking is zowel gemaakt is voor praktisch indeling, compact voor vervoer en een aansprekende uitstraling. Het geeft mij een gevoel van kwaliteit en betrouwbaarheid. Ik kan niet wachten om het uit te pakken, maar het is bijna zonde om het doosje open te maken. Huawei staat groot op de voorkant, maar toch lijkt het qua design op een Apple product.
Dan toch maar uitpakken. Binnenin dezelfde strakke indeling. Alles past precies en er is oog voor het design en de uitstraling. Wat zie ik direct: Kleine zwart rond doosje, Usb-c kabel (ideaal omdat bijna alles wat ik moet opladen ook met deze aansluiting werkt) en informatie in een kleine vierkante enveloppe.
Het kleine zwart doosje is en de oplader en de bewaardoos voor de freebuds. Tevens dient het als oplader wanneer je de freebuds erin stopt. Een kleine accu is ingebouwd in de houder.
Het gaan gebruiken:
Het kleine zwarte doosje krijg ik lastig open. Het is glad en de opening om de deksel omhoog te doen is zeer klein. Het doosje valt ook bijna uit min hand. Zo glad en rond vind ik niet fijn.
Dan de freebuds er uithalen. Ook lastig. Ik heb grote vingers en ook de freebuds zijn van het zelfde gladde materiaal. Eruit schudden lukt niet, daarvoor zitten ze te goed in het doosje / oplader.
Eindelijk gelukt, en dan aansluiten op de telefoon. Dat gaat heel makkelijk. Doosje open, bluetooth op smartphone aan , direct gevonden, koppeling snel gemaakt en luisteren maar.
Dat luisteren blijkt niet direct te lukken, maar ik moet nog mijn JBL headset ontkoppelen en dan pas kan ik de keuze voor de freebuds maken.
Het geluid bij muziek:
Geweldig. Wat een helder en perfect geluid komt er uit deze kleine in-ear freebuds. Een hele verbetering met mijn JBL on-ear headset en een geweldig draagcomfort. Mijn gehooringangen zijn niet het zelfde qua grote en toch zitten beide freebuds perfect. Ik twijfel het zo blijft bij b.v. hardlopen, maar er zitten 2 extra rubber dopjes in de verpakking om het beter te laten passen.
Geluid bij het bellen:
Ik moet erop letten dat ik de freebuds in het belscherm van de telefoon aanzet, maar dat merk je gelijk want je hoort niks als je dit niet doet. Eerste keer bellen, geluid zeer goed, duidelijk verstaanbaar voor mij en degene aan de andere kant. Ik hang wel per ongeluk op als ik de rechter freebud iets beter in mijn oor probeer te stoppen. Dat is puur gewenning en ze zijn nog niet ingesteld met de installatie van de software op de smartphone.
Bij de tweede keer bellen veranderd het geluid van zeer goed naar blikkerig tijdens het gesprek. Dat is gek. Ik heb geen idee waarom, en het is daarna ook nooit meer gebeurd. Toch een vreemde ervaring. Overige gesprekken zijn prima verlopen.
Aansluiten op het HP pro notebook:
Dat was lastig. Maar dat kwam door mij. Ik had de installatie instructies niet gelezen, omdat ik dacht dat het net zo makkelijk zou gaan als bij de smartphone. Dat blijkt hierbij anders te gaan en het koppeling knopje op het doosje is zo klein en ook zwart dat ik het niet kon vinden.
Op internet instructies opgezocht, daar de juiste instructies gevonden, waarbij het koppeling knopje wordt aangegeven. Met dit knopje zorg je ervoor dat de freebuds ook voor pc vindbaar zijn en dan is het een eitje. Zo geregeld en weer dat zelfde geweldige geluid.
App instaleren op de Samsung smartphone:
Instaleer de app Huawei AI Life uit de playstore. Dat gaat makkelijk, koppeling met de freebuds is er al dus dat is snel geregeld. Maar direct na installatie de vraag om te updaten. Dat is gek, want ik heb toch de app net gedownload? Dan maar updaten. Dat gaat snel met wifi, en dan de koppeling opnieuw maken met de freebuds. Weer een update. Nu van de freebuds. Hhmm, vooruit dan maar. Na het instaleren en updaten van de app en de freebuds staan er ineens 2 AI life iconen op mijn smartphone. Waarom is dat nu weer? De eerst gedownloade uit de playstore en update. Naast elkaar, maar welke moet ik nu gebruiken? Ik verwijder degene met het minste aantal mb’s . Want die lijkt mij de niet update versie. Helaas fout. Moest toch de ander zijn. Opnieuw, en nu lukt het wel. Een app op mijn smartphone voor de instellingen van de freebuds.
De app:
Instellen van de freebuds voor het bedienen is snel en makkelijk geregeld. Je kan handelingen en gebaren toewijzen aan beide freebuds en muziek te bedienen. Ook de, uit je oor is uitschakelen functie, is handig.
App geeft aan:
Verbonden of niet, accu percentage van beide freebuds en het oplaaddoosje, geluidsbediening met keuze uit ruisonderdrukking, uit of bewustzijn niveaus. Dit is om in te stellen hoeveel omgeving geluid tot je door mag dringen, en is afhankelijk van de situatie waar je inzit. Verkeer deelname vraagt om of uit of bewustzijn. Meeting vragen om de geluidonderdrukking functie.
Het dagelijks gebruik:
Prima en comfortabel zonder klachten over de kwaliteit en het draagcomfort. Ook bij langdurig gebruik geen vervelende ervaringen. Dus daar waar het voor gemaakt is, geluid, spraak of muziek beluisteren is heel erg goed en fijn.
Dat is anders bij het meenemen of vervoeren van de freebuds. De freebuds vervoer ik in het oplaaddoosje. Ik kan ze er nog steeds lastig uit krijgen. Hoop dat dit snel beter gaat. Het doosje in je broekzak of jas zak vervoeren vind ik beide irritant. Het is zo glad dat het snel uit je jas of broekzak valt. Ik kan mij voorstellen dat het straks ineens weg is. En het doosje is gemaakt van statisch materiaal waardoor er allerlei pluizen en stofjes uit je kleding aan vast blijven plakken. Dit feit vind ik ook niet fijn. Tevens is het doosjes krasgevoelig wanneer je het in de zlefde zak als b.v. je sleutels vervoerd. Hierdoor wordt de mooie luxe uitstaling snel minder. En dat is echt zonde.
In een notendop:
Geluid: 5 uit 5
Bediening: 5 uit 5
Aansluiten: 4 uit 5
App: 4 uit 5
Draagcomfort freebuds: 5 uit 5
Draagcomfort oplaad / bewaardoosje: 2 uit 5
Algeheel: freebuds zijn echt geweldig, oplaadcase / bewaardoosje terug naar tekentafel. (tips voor oplaadcase: ruwer materiaal, geen statisch materiaal, grote opening om klepje te openen, connectie knopje andere kleur)
Ik blijf ze gebruiken en raadt ze echt aan vanwege het draagcomfort en de geluidskwaliteit.
Pluspunten
- draagcomfort
- Geluidskwaliteit
- Gebruiksgemak
Minpunten
- Gladde oplaadcase
- Updates na instaleren app