Ik heb de Sony LinkBuds S een aantal weken mogen testen en ze zijn me tijdens deze periode erg goed bevallen. De oordopjes komen aan in een plasticvrije verpakking en er zijn siliconen tipjes in vier groottes (SS, S, M, L). De oortjes zien er mooi uit en het matzwarte design zorgt ervoor dat er geen vingerafdrukken zichtbaar zijn op het doosje. De koppeling van de oortjes met je telefoon en de app gaat gemakkelijk. Via de app kan je de oortjes laten meten welke tips je goed passen en welke je oren goed afsluiten. De oortjes zitten fijn en zijn lekker licht om te dragen, waardoor je er helemaal geen last van hebt.
Ook de geluidskwaliteit van de oortjes is erg goed. Je hoort alle delen van het spectrum goed en ik merkte weinig verschil met mijn eigen koptelefoon met noise cancelling. Deze heb ik gedurende de testperiode van de oortjes dan ook links laten liggen. In de app kan je kiezen of je de beste geluidskwaliteit wil (LDAC als je telefoon dat ondersteunt) of liever de stabielste verbinding. Ik denk dat je hem meestal op die laatste zal zetten omdat de geluidskwaliteit daar ook prima is en om te voorkomen dat het geluid in een oortje wegvalt.
De noise cancelling van de oortjes is even goed en soms zelfs beter dan die van mijn eigen noise cancelling koptelefoon. Ik was er blij mee dat deze oortjes het hadden, maar de noise cancelling is natuurlijk niet perfect. In het OV werd het bijvoorbeeld nooit helemaal stil. Je hoorde nog steeds het geluid van de bus (maar zachter), stemmen en huilende baby’s werden er helaas ook niet uitgefilterd. Er is ook nog een erg goede transparantiemodus, waarbij de microfoons het geluid dat van buiten komt versterken en je je omgeving kan horen. Deze kan automatisch getriggerd worden als je begint te spreken of door het aanraken van het linkeroortje. Wat erg handig is, is dat als je een oortje uitneemt, het andere automatisch in transparantiemodus zal gaan of de muziek zal stoppen, afhankelijk van je instelling. Mocht je willen fietsen met deze oortjes, dan vind ik helaas beide modi niet erg geschikt, omdat ze de windruis versterken in plaats van verminderen. Een betere optie is dan om alle omgevingscontrole uit te zetten.
De kwaliteit van de microfoons is prima om mee te bellen. Eventuele windruis wordt niet opgemerkt door degene die je belt. Stemmen klinken ook goed.
Ten slotte is de batterijduur van deze LinkBuds S ook prima. De oortjes en het oplaaddoosje gaan een aantal dagen mee zonder opladen. Ik heb dan ook nooit gehad dat ik met lege oortjes kwam te zitten. Via de app krijg je ook een handige melding als het oplaaddoosje bijna leeg is.
Mijn conclusie is dat de LinkBuds S enorm goede oordopjes zijn en aan te raden zijn voor iedereen die van goede geluidskwaliteit en premium oortjes houdt. De geluidskwaliteit, het design en de batterijduur zijn volgens verwachting. Verwacht echter geen wonderen van de ruisonderdrukking in deze oortjes, hoewel de ruisonderdrukking zeker niet slecht is.
Pluspunten
- Geluidskwaliteit
- Belkwaliteit
- Batterijduur
- Ruisonderdrukking
- Fijne aanraakbediening op de oortjes