Dit objectief is groot, behoorlijk zwaar, nogal prijzig en wel erg opvallend wit.
Zo, tot zover de onbelangrijke bijkomstigheden.
Gaan we nu over op de belangrijke zaken:
scherpstellen gaat razendsnel en bizar nauwkeurig. Zeker met behulp van de schakelaar die instelbaar is op de hele range van dichtbij tot oneindig OF vanaf drie meter tot oneindig.
ImageStabilazer werkt ook bij dit objectief perfect. Met matig licht en 400 mm een scherpe foto uit de hand (nou ja, twee handen ter ondersteuning) nemen is geweldig. Al moet je het natuurlijk niet overdrijven, IS is een hulpmiddel, geen tovermiddel. Bovendien is deze lens niet erg lichtsterk te noemen.
Minimale focusafstand is nog geen meter, en dat is dus vanaf de sensor die in de achterkant van de camera zit. Met 400 mm zijn macro-achtige foto's dus mogelijk. Mogelijk, niet makkelijk. Ik heb het een paar keer geprobeerd, viel me wat tegen maar toch fijn dat de mogelijkheid er is. Wil je echt gaan macro fotograferen zal een 'echte' macro lens toch gemakkelijker en effectiever zijn, een 1:1 resultaat geven. Groter op de sensor komen dan bij deze lens dus.
Al met al komen de foto's levendig en kleurrijk uit m'n Canon 5 Ds waarvoor ik dit objectief heb aangeschaft, want wat heb je aan een zeer hoge resolutiecamera als je glaswerk niet op hetzelfde niveau is? Dat is dan ook het nadeel van zo een camera: je gaat je objectievenwinkel tegen het licht houden en vervolgens vervangen.
De 'oude' 70-300 DO was al niet de allerscherpste en valt nu dan toch echt door de mand.
In de loop der tijd verbeterd de fotografie, en daar is dit klasse objectief een duidelijk voorbeeld van! In de markt voor een nieuw tele zoom objectief?
Vergeet de 70-200 serie en ga voor deze 100-400 L II IS USM!
Pluspunten
- superbe autofocus
- erg scherp
- met 100 tot 400 mm breed inzetbaar
- macro- achtig fotograferen met 400 mm
- levendige beelden, mooi op kleur
Minpunten
- groot, zwaar, wit en prijzig maar fantastisch!