Gemak en flexibiliteit van een vaatwasser: alles over het nut en belang van de verschillende functies

In de zoektocht naar een nieuwe vaatwasser word je al gauw overladen met talloze functies om uit te kiezen. Besteklade of -mandje? Lades wel of niet verstelbaar? En dan hebben we het nog niet eens over automatische dosering of geavanceerde ventilatiesystemen. In dit artikel lees je alles over het belang, het nut en de werking van de uiteenlopende opties. 


Ontdek nu alle ETNA vaatwassers Shop nu!

Shop nu!

Besteklades en -mandjes

Voor het inladen van bestek bestaan twee opties, de besteklade en het bestekmandje. Het mandje gaat als optie al heel wat langer mee, maar met de invoer van de besteklade werd er meer ruimte gecreëerd in de vaatwasser. Sommige vaatwassers, zoals de ETNA VW842N, bieden al het voordeel dat het bestekmandje deelbaar is waardoor deze op meerdere manieren in de onderste korf geplaatst kan worden. Maar de besteklade voorkomt in het geheel dat er in de onderste korf van een vaatwasser ruimte wordt ingenomen door het bestek. Waardoor er automatisch meer ruimte overblijft voor de grotere items, zoals borden en pannen. In de vaatwassers met besteklade van ETNA is de lade daarbij flexibel, waardoor er extra ruimte gecreëerd kan worden in de middelste korf. Handig op het moment dat je bijvoorbeeld hoge wijnglazen wilt inladen. 

Variaties in boven- en onderkorf 

Om het in- en uitruimen van een vaatwasser makkelijker te maken is de samenstelling van de boven- en onderkorf van belang. Zo is de bovenkorf van bepaalde vaatwassers, zoals diverse modellen van ETNA, verstelbaar. Daardoor geniet je van extra flexibiliteit tijdens het inruimen, doordat je zelf bepaalt of je juist onder of boven in de vaatwasser wat extra ruimte kunt gebruiken. Extra handig is dat de bovenkorf zelfs met belading verstelbaar is, dus ook tijdens het inruimen ben je daardoor altijd flexibel.

Het uitruimen van een vaatwasser wordt daarentegen een stuk eenvoudiger met een volledig uittrekbare onderkorf. Door de onderste korf helemaal uit te kunnen trekken ontstaat namelijk alle ruimte om deze leeg te maken. Wel zo veilig voor je borden en andere vaat in de onderste laag. De kans dat je daarmee tegen de bovenkorf of het aanrechtblad stoot wordt zo namelijk een stuk kleiner. 

Verlichting van een vaatwasser 

Wie aan een vaatwasser denkt, denkt misschien niet snel aan het belang van verlichting. Toch is het een handige toevoeging. Zo zorgt een vaatwasser met led-binnenverlichting voor beter zicht tijdens het in- en uitruimen van de vaatwasser. Een andere handige lichtfunctie is de led-statuslamp. Deze helpt vooral bij de superstille vaatwassers op de markt direct te zien wanneer een vaatwasser klaar is. Handig bij de VW839N en VW939N die met niet meer dan 39dB de stilste vaatwassers op de markt zijn.

Actief ventilatiesysteem voor een droger eindresultaat

Heb je ook zo’n hekel aan het nadrogen van de vaat? Lees dan deze lijst met tips voor een droge vaat én maak kennis met het actieve ventilatiesysteem FanDry van ETNA. Door de TurboFan in de deur wordt de vochtige lucht uit de vaatwasser gehaald, terwijl koele, droge lucht de vaatwasser binnenkomt. De vochtige lucht condenseert in het ventilatiekanaal en de droge lucht wordt vervolgens uitgeblazen, terwijl het resterende water wordt afgevoerd. Na afloop van het programma opent de deur van de vaatwasser automatisch. Zo is de vaat niet alleen schoon maar ook extra droog. Geen gedoe dus meer met het na afloop nog handmatig moeten nadrogen van de vaat!

Het tijdig openen van de deur na afloop van een vaatwasprogramma draagt ook bij aan een schoner en droger eindresultaat. Daarom hebben steeds meer vaatwassers de mogelijkheid om de deur aan het einde van een programma automatisch op een kiertje te zetten. Naast droge vaat bespaart dit ook op onnodig energieverbruik. Is deze functie niet (altijd) gewenst? Dan is deze vaak ook eenvoudig uit te schakelen. 

Besparen met automatische wasmiddeldosering 

Automatische vaatwasmiddeldosering, zoals in de vrijstaande AutoDose vaatwasser van ETNA, helpt je wasmiddel, tijd, water én energie te besparen. Je vult de vaatwasser eens per maand met vaatwasgel en vervolgens stemt deze automatisch de juiste dosering af op het gekozen wasprogramma. Geen gedoe meer met tabletten of vloeistoffen bij iedere wasbeurt. En door te voorkomen dat er te veel wasgel in de vaatwasser zit, zorg dit systeem er meteen voor dat er minder spoelbeurten nodig zijn om alle zeepresten weg te spoelen. Dat scheelt dus niet alleen in verspilling van wasmiddel, maar ook van water, energie én geld.

Lees meer over de voor- en nadelen van automatische vaatwasmiddeldosering.

Stille kracht in huis

Geluid is er vaak al genoeg in en om het huis. Daar hoeven we dus zeker niet nog meer herrie aan toe te voegen. Een stille vaatwasser biedt daarbij uitkomst, met dank aan stille koolborstelloze motoren. De VW839N en VW939N van ETNA blinken uit op het gebied van geluidsniveau. Met maar 39 dB zijn het de stilste vaatwassers in de markt. Gebruik je het nachtprogramma? Dan komen ze niet eens boven de 37 dB. En zoek je een vaatwasser die naast de lage dB’s ook functies als FanDry en AutoDose combineert? Dan is de vrijstaande VWV440ZWA met zijn luxe uitstraling in geborsteld zwart misschien wel de ideale oplossing voor jou.

Meer ruimte in vaatwassers

Kun je wel wat extra ruimte gebruiken? Dan bieden de XL vaatwassers van ETNA uitkomst. Deze modellen bieden extra binnenruimte ten opzichte van standaardmodellen. Zo kun je zelfs borden met een diameter van 34 centimeter plaatsen. Zoek je niet zo zeer ruimte voor groter servies, maar wel voor meer items? Dan zijn modellen als de ETNA VW344N en VW939N ideaal. Deze geïntegreerde vaatwassers hebben een extra derde lade voor bestek, zodat je in de onderkorf ruimte hebt voor maar liefst 16 couverts. Ideaal voor een groot gezin of als je vaak gasten over de vloer krijgt.

Inbouwopties van de vaatwasser

‘Last but not least’ moet een vaatwasser natuurlijk wel passen in jouw interieur. Heb je gekozen voor een moderne greeploze keuken met strakke lijnen en een lage plint of wil je jouw vaatwasser mooi op hoogte inbouwen? Dan is een ETNA inbouw vaatwasser met luxe sleepscharnier een fijne oplossing. Deze modellen zijn super strak in te bouwen, zodat jouw keukenontwerp goed tot zijn recht komt.

Benieuwd welke van de bovenstaande functies je allemaal kunt combineren én wat voor prijskaartje daaraan hangt? Vergelijk dan nu eenvoudig alle vaatwassers met deze functies van ETNA op www.etna.nl/vaatwassers.


Vind de vaatwasser die bij jou past!