Tsja, mijn loodzware oude trouwe vintage volautomatische AKAI AP-307 uit 1978 was nu toch echt aan vervanging toe. Mechanisch onverwoestbaar maar de bedrading in de arm haperde en dit kon ik helaas niet zelf repareren.
Ik had niet zo'n vertrouwen in de meeste moderne plastic draaitafels ,ry weggooi-uitstraling maar op de tweedehands markt worden soms belachelijke prijzen gevraagd voor apparaten die veelal compleet afgeragd zijn of die indruk wekken.
Ik wilde absoluut een volautomaat en in het nieuwe segment zijn die een stuk schaarser dan handmatige exemplaren. Deze handmatige platenspelers hebben als nadeel dat je de arm zelf boven de plaat moet zetten en, erger nog, dat de plaat maar door blijft draaien als het laatste nummer voorbij is. Ze zijn meer geschikt voor dj's en zo maar niet voor vergeetachtige luie mensen als ik.
Tegenwoordig zijn er zat goedkope platenspelers te koop die echt van betreurenswaardige kwaliteit zijn met een arm als een rietje en een kristalelement dat niet om aan te horen is, maar mijn aandacht werd ineens gevestigd op deze Denon DP-300F. Weliswaar mey een behoorlijke adviesprijs van richting de 400 euro.
Eerst wilde ik hem "in levenden lijve" aanschouwen om te oordelen of het de moeite waard was, en ik was meteen stomverbaasd over de degelijke afwerking ,de sjieke uitstraling en mooie stevige toonarm. De betreffende winkelketen hanteerde die week een weggeefprijs van 209 euro, wat echt ongelooflijk weinig is voor zo'n mooi apparaat. Meteen 1 besteld en na 3 werkdagen werd ie gratis thuisbezorgd. Niets dan lof hiervoor.
Keurige verpakking, makkelijk te monteren en in te stellen. Er zit een ingebouwde voorversterker in voor mensen die een versterker hebben zonder phono aansluiting, maar je kunt deze met een schakelaar uitzetten als je liever geen gebruik maakt van deze ingebouwde voorversterker.
Er zit een standaard element bij, die kennelijk een instapmodel van Audio Technica is. Ik heb de afgelopen decennia nogal wat headshells en elementen verzameld en zag dat deze optisch overeenkwam met een standaard Sony element uit 1984, een standaard Akai element uit 1981 en een Telefunken element uit 1980. De vervangingsnaaldjes zijn ook onderling uitwisselbaar. Niet vreemd, want AT maakt al decennia hele nette elementen voor schappelijke prijzen. Het geluid is zeker goed te noemen, maar je kunt van een standaard elementje geen wonderen verwachten natuurlijk.
Er zit een normale sferische naald in en je kunt wat winst behalen door er een elliptische in te plaatsen. Tzt zal ik eens experimenteren met een ander element maar voor nu ben ik zeer tevreden over het geluid en de precisie van de automaat.
De ingebouwde voorversterker klinkt wel OK maar is toch een stukje minder dan mijn eigen voorversterker. Een beetje vlak eigenlijk.
De bediening is echt eenvoudig en foolproof. Als je op een deurbel kunt drukken kan je ook deze platenspeler bedienen. Het is mij ook gelukt :)
Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is eigenlijk dat de headshell niet van een gangbaar SME type of zo is. Je moet dus een element uitzoeken dat in deze meegeleverde headshell past, ik kan niet mijn oude headshells monteren dus. Maar ach, met een beetje pielen lukt dat vast wel en wellicht zijn deze headshells ook los verkrijgbaar in de toekomst.
Kortom, er zullen best betere volautomaten te koop zijn, maar zeker niet voor deze prijs en ook niet voor 2 keer de prijs. Ik ben er heel blij mee.
Pluspunten
- Prachtige afwerking, degelijke uitstraling
- Eenvoudige montage en makkelijk te bedienen
- Nauwkeurige automaat
- Behoorlijk goed standaard element
- Ingebouwde voorversterker
Minpunten
- Headshell is niet van een standaard type