Laat ik beginnen met een korte samenvatting en toelichting over de titel.
Deze robot zuiger voldoet zeker aan mijn verwachtingen die ik had van aan apparaat als deze .
Als je een krachtige robotstofzuiger wilt voor dagelijkse schoonmaak, die zichzelf kan legen na een schoonmaakbeurt, dan is de TP-Link Tapo RV30 Plus een echte aanrader.
Het is ook een handige dweilrobot voor lichtere klussen.
Zoek je echter integratie met een platform voor domotica dan zou ik absoluut een ander apparaat zoeken.
Een aantal punten uitgelicht:
Zuigkracht:
Ik ben onder de indruk hoe goed de RV30 kan stofzuigen. Daarnaast kun je kiezen uit vier zuigniveaus en je kunt in de app instellen dat elke kamer maximaal drie keer moet worden gestofzuigd. Voor mijn huis met een mix van harde vloeren en tapijt (plus een vloerkleed) was het voldoende om de stofzuiger in de standaardmodus te laten staan, omdat de RV30 automatisch de zuigkracht verhoogt als hij merkt dat hij op een tapijt of vloerkleed staat. Als je niet zo onder de indruk bent van de standaardmodus, kun je je stofzuigroutine altijd instellen op Turbo via de app.
Dweilen:
Dweilen is echt een stuk eenvoudiger. Hoewel hij drie verschillende waterniveaus kan uitpompen wanneer je de dweilplaat bevestigt, is zelfs de maximale uitvoer niet genoeg om opgedroogd, aangekoekt vuil en vlekken op te ruimen. De dweil word meegetrokken en roteert of beweegt verder niet.
De smart home integratie en spraakbediening met Google Assistant, Alexa en gebruik van de Tapo App:
Die had ik in de titel al aangestipt en ga in splitsen
De spraakbediening met Google en ook Siri vind ik ver ondermaats google kan alleen alle ruimtes laten zuigen en dat vind ik echt een gemiste kans. Ook mis ik Matter ondersteuning en de mogelijkheid om een domotica platform als Home Assistant te koppelen.
Als we het over de Tapo App zelf hebben:
Na even zoeken en ontdekken viel de hoeveel controle die app op zich biedt mij echt wel op. Van niet-dweilen zones tot aangepaste schoonmaakroutines, de Tapo app is uitstekend en de robot volgt alle instructies perfect op.
Als je gemengde vloertypes hebt - zowel harde vloeren als tapijt - kun je dweilvrije zones instellen en de RV30 zal die zone niet eens betreden om te stofzuigen als de dweilplaat nog bevestigd is. Hiervoor moet je de plaat later verwijderen en de machine een extra opdracht geven. Je kunt een ruimte tot drie keer stofzuigen, wat betekent dat je bijna altijd een schone vloer hebt als hij klaar is.
Maken van verschillende kaarten en instellingen per ruimte
Ik heb de RV30 meer dan eens gereset om hem op een andere plaats neer te zetten en dat resulteerde in het opnieuw in kaart brengen van de ruimte(s)
Je start de app gewoon volgt de instructies en de RV30 maakt opmerkelijk snel een nauwkeurige kaart van je huis. Er wordt niet gezogen of gedweild tijdens het initiële karteringsproces, de eerste keer maakte ik mij al zorgen dat de bot niet dicht langs muren of meubels gaat. Het in kaart brengen op de RV30 gebeurt wat ik begreep op verschillende manieren, wat resulteert in een zeer nauwkeurige kaart die je later weer gemakkelijk kan bewerken in de app. Je kunt kamers die de bot heeft gemaakt opsplitsen of samenvoegen en er namen aan geven - dit kun je op elk moment doen nadat je de RV30 in gebruik hebt genomen. Belangrijk is dat je meerdere plattegronden kunt opslaan, wat handig is als je meerdere verdiepingen wilt bestrijken .
De obstakeldetectie
Tijdens de testperiode is de RV30 een paar keer vast gelopen, een keer bij een tapijt en een aantal heer bij een tafel of verwarming, deze werd net niet goed gezien of in kaart gebracht, waardoor de bot berekende er onderdoor te kunnen gaan. Dit uiteindelijk in de App weer op kunnen lossen door wat virtuele barrières te plaatsen
De zone reiniging
De zone reiniging werkt uitstekend, wat ik wel mis is dat ik een spot reiniging zoals dat in de app heet niet kan opslaan, maar deze functie is wel super handig als je wat vuile plekken in huis hebt en de bot alleen daar naartoe wilt sturen.
Het Nederlands spraakpakket
Mij Engels is prima, maar het Nederlandse taalpakket kan je via de app downloaden en installeren. Deze werkt prime.
Jammer als je alleen een keuze maakt en je bedenkt dat de bot eerst het hele verhaal afspeelt van de eerste keuze en dan pas start met het benoemen van de actie van de 2e keuze.
Pluspunten
- zuigkracht
- complete app
- automatisch legen van vuilopvangbak
- Gedetailleerd in kaart brengen ruimte
Minpunten
- dweilfuntie heel basic
- integratie met domotica platform