Eerste algemene indruk
Ik heb altijd gedacht dat dit soort apparaten een soort van “alles in 1 ding” waren. Was dan ook wat verbaasd toen ik het uitpakte en een handmatig sproeiflesje zag met een wasser en een trekker met een stofzuiger er aan. Dat maakte me wat kritisch over de toegevoegde waarde. Maar eenmaal in gebruik was dat snel verdwenen. Het geeft zo veel minder geknoei met water, niet de hele vensterbank of vloer is nat met het ramen zemen, geen gespetter meer. De ramen zijn schoner, zeker als je net als ik niet zo vaak ramen lapt. Je kunt het makkelijk even snel pakken bv voor 1 raampje, deur of ander oppervlak. Als je toch het hele huis in 1x wilt doen kan de accu dat ook aan. Ook voor smalle raampjes is het geschikt, hij heeft nl 2 maten wasser en trekker.
De gebruiksaanwijzing en de plaatjes zijn duidelijk. Het apparaat is eenvoudig in bediening en ligt goed in de hand. Het is een kwestie van even de handigheid er in krijgen en voor je het weet zijn al je ramen schoon.
Mijn ervaring
De aanbevolen Bosch glasreiniger kon ik niet vinden. Een klein probeer flesje erbij was fijn geweest.
Nu ben ik eerst met een eigen mix bezig geweest, maar dat werd niet streeploos. Toen van dat speciale spul gehaald van een ander merk, in de hoop dat dat beter ging. Het scheelde wel wat, maar ik hou een paar streepjes.
Misschien nog wat meer oefenen ;-) Eerst drukte ik bv te hard, wat meer strepen gaf. Het is ook al weken erg warm en droog weer (25 a 30 gr), waardoor het sop vanzelf al snel opdroogt. Dat komt het netjes ramenlappen ook niet ten goede.
Bij randen/zijkanten gaat hij makkelijk over het randje, waardoor het langs de randen vochtig blijft, wat strepen/vlekken geeft.
Bij hogere ramen middenin stoppen geeft ook strepen/aanzet. In die zin dus niet anders dan met een gewone trekker.
Het apparaat zit zichzelf in de weg bij vensterbanken en andere obstakels. Als je vensterbank direct onder het raam zit kun je dus niet netjes tot onder toe ‘zuigen’. Als je hem te ver kantelt zuigt hij het vocht nl niet meer weg. Of je hem dan bv op z’n kop kunt houden om ondersteboven het laatste stukje te doen, of op z’n zij is me niet duidelijk.
Verwonderd over het resultaat
Mijn keukenramen waren al schandalig lang niet gezeemd en echt vies en vettig. Normaal had ik ze eerst voor moeten soppen. Nu waren ze in 1 keer stralend schoon! En het water in de zuiger was pik zwart.
Ik kan me wel voorstellen dat het schoner zeemt dan de gewone manier, omdat hij het sopwater, en alles wat er in zit, opzuigt ipv met een trekker of zeem over het raam wegveegt. Dat is denk ik de ware magie van dit apparaat; Het sop en de wasser maakt het vuil los en de zuiger haalt het ter plekke weg.
Mijn eerste test waren de douchetegels, na het douchen. Ik schrok hoeveel water daar van af kwam! Vooral met donkere of hoogglans tegels, glas of rvs elementen lijkt me het ideaal om ontsierende water en kalksporen te voorkomen. Ook ideaal bij vochtproblemen in de badkamer/huis.
Mijn deuren en koelkast werden ook makkelijk schoon, zonder geknoei en gespetter. Ook op andere gladde, afneembare oppervlakken werkt het prima.
De grootste test was voor mijn deur-formaat spiegel, waar je echt alles op ziet. Die lukte best netjes. Alleen net als met de ramen niet netjes bij de zijranden, omdat hij op de (platte)lijst pakte. Volgende keer houd ik dus een doek voor de randjes bij de hand.
Verbeter punten
De wisserbladen zijn het belangrijkste én kwetsbaarste onderdeel van het apparaat. Beschermkapjes/doosje of andere manier om ze goed beschermd op te bergen zou een mooie toevoeging zijn voor de duurzaamheid.
Uitneembaar tankje had ik handig gevonden. Om echt goed leeg te kunnen gooien en om schoon te maken, het water is soms nl best smerig.
Pluspunten
- stralend schoon
- geen geklieder met water, emers, sponzen enz
- gebruiksklaar, gemakkelijk tussendoor
- snel en effectief
Minpunten
- langs randen niet droog
- geen uitneembaar tankje
- wisserbladen niet beschermd opbergen