Momenteel heb ik de JBL Bar 500 Pro 5.1 een paar weken mogen testen, in combinatie met mijn Samsung 4KQ80B TV.
Eerder heb ik een JBL Bar 3.1 (oud model) aangeschaft, en een Samsung Q600B 3.1.3 soundbar, waardoor ik een vergelijkend review kan schrijven.
Omdat ik al ervaring hebt met een JBL soundbar was ik niet verrast door de grote doos, omdat de JBL draadloze subwoofer een stevige maat heeft met een krachtige bas. Ook de soundbar zelf is vrij fors maar past goed onder mijn 75 inch TV.
De soundbar zelf qua design is redelijk basic, en met een plastic / rubber coating met onverlichte toetsen. Het design van de 3.1 en Q600B zijn van metaal en doen toch wat luxer aan.
De Bar 500 heeft nu WiFi en ARC HDMI 4k als mooie features, al is de Dolby Atmos een hele basic versie, en niet me de laatste standaarden zoals de Q600B. Verder zijn de directe App integratie met bvb Spotify ook goeie opties voor muziek streamen.
Het geluid zelf is warm met een sterke bas, wat past bij Gaming / Muziek / Films etc. Dit was ik al gewendbij de Bar 3.1, en de Bar 500 is vergelijkbaar en net iets luider en zuiverder.
Qua afstellen en geluids opties vind ik de Bar 3.1 veel preciezer af te stellen dan de Bar 500. De Bar 500 vertrouwt op kalibratie en de JBL One app om het geluid aan de ruimte aan te passen.
De JBL One App vind ik redelijk teleurstellend doordat de afstelling ook daar heel beperkt is. (Bas Mid Treble)
Qua helderheid en volume gaat de Bar 500 aardig luid, maar niet extreem meer dan de 3.1 / Q600B. De Samsung klinkt meer helder, en sprankelend maar met veel te weinig bas productie. De JBL is daarin kampioen, met een overweldigende bas.
In vergelijking qua prijs met andere soundbars, vind ik de JBL alsnog de beste door de flinke bas productie waardoor films / series kijken en gaming icm met mijn TV prettiger is. JBL heeft daarentegen nog wel een slag te maken met features en speakertechnologie. Een goede update tegenover de Bar 3.1 en 5.1 maar kan nog wat leren van de Samsung soundbars.
Pluspunten
- Subwoofer en Bas
- Auto- Calibratie
- WiFi / Streaming opties
- Volume en geluid
Minpunten
- Niet de laatste technologie aan boord
- basic Dolby Atmos (stereo)
- Minder afstellingsmogelijkheden
- Forse maatvoering