De Rowenta X-Force Flex 14.60 steelstofzuiger is verrassend solide en van hoge kwaliteit. Het wordt geleverd met voldoende accessoires, is zeer goed verpakt en alles voelt degelijk aan. De verbindingsstukken zijn goed en klikken snel en veilig op hun plaats. De stofzuiger heeft een display op het handvat waarop je diverse informatie kunt aflezen, zoals in welke modus je werkt of hoeveel stroom of tijd de accu nog heeft. De vuilresevoir is groot en ziet er een beetje kitscherig uit met plastic chromen onderdelen, het leegmaken ervan gaat goed en gemakkelijk.
Ik vind vooral de flexibele pijp handig, met slechts één handeling kantel je de buis en kun je gemakkelijk onder de bank of dressoir stofzuiger. Ook de Easybrush borstels die op het handstuk en de buis zitten zijn geweldig en zorgen ervoor dat je snel en gemakkelijk en zonder problemen kunt werken.
Qua gewicht is deze stofzuiger iets zwaarder dan andere draadloze stofzuigers die ik ken, dit komt denk ik door de sterkere accu. Toch is het gewicht goed hanteerbaar en kun je ook de trap stofzuigen/dweilen, wat ik met de conventionele stofzuiger nooit zou hebben gedaan - niet alleen vanwege de kabel, maar ook omdat hij daarvoor absoluut te zwaar en omslachtig was.
De stofzuiger is gemakkelijk te bedienen, de rollen op de zuigmonden lopen zeer soepel en zijn zeer flexibel en wendbaar.
De batterij laadt ongeveer drie uur op. Ik heb met één lading (en slechts sporadisch gebruik van de turboknop) twee verdiepingen en de trap kunnen stofzuigen zonder een melding te krijgen dat de accu opgeladen moest worden. Na één verdieping in de automatische modus (circa 60 vierkante meter) was er nog steeds een resterende batterijduur van 26 minuten. Hierdoor kom je heel goed door, ook al moet je weten dat als je constant de turbostand gebruikt, de zuigtijd wordt teruggebracht tot slechts 5 minuten.
Het apparaat biedt verschillende zuigmodi, afhankelijk van het gebruik. In de automatische modus past hij zichzelf aan, waardoor bijvoorbeeld de prestaties veranderen als je van harde vloer naar tapijt overstapt. Dit werkt prima en ook nuttig.
De Eco-modus, waarin de zuigtijd het langst is, kan op twee niveaus worden geschakeld. Afhankelijk hiervan zijn de prestaties iets hoger en wordt de tijd verkort. De boost-modus kan worden ingeschakeld om permanent te worden geactiveerd. Dan komt het ding er echt af en blijft er niets achter. Indien nodig kunt u de boost ook kort inschakelen met een schakelhendel. Praktisch, want in de normale zuigmodus reinigt het apparaat voldoende. De betreffende zuigstand wordt altijd op het display weergegeven.
Wij hebben alleen harde vloeren, geen tapijten. De zuigkracht is uitstekend op parket, tegels en laminaat. Bijzonder fijn is de turboknop, waarmee je voor korte tijd extra vermogen kunt toevoegen. De LED's op het mondstuk voor harde vloeren zijn een leuke gimmick waarmee je het vuil beter kunt zien. In eerste instantie dacht ik dat het maar een gimmick was, maar het maakt het werk echt makkelijker en maakt het stofzuigen makkelijker en sneller.
Ook over de rol, die je vanaf de zijkant verwijdert om de haren eruit te halen, is erg goed nagedacht. Werkt prima en is gemakkelijk, als pure stofzuiger maakt het apparaat echt indruk op mij.
Het grote voordeel van dit apparaat is de extra mogelijkheid om tegelijkertijd te dweilen en te stofzuigen. Daarom heb ik deze functie eens nader bekeken, want dat is waar de meeste mensen het meest in geïnteresseerd zullen zijn.
Om tegelijkertijd te kunnen stofzuigen en dweilen, moet je overstappen op de aquaborstel. Net als al het andere is het snel en gemakkelijk. Je kunt water in deze borstel gieten, maar alleen water, geen schoonmaakmiddel en dan ben je klaar om te gaan. De overige functies (flexpijp, turboknop...) blijven intact. Deze functie sprak mij bijzonder aan en tegelijkertijd was ik een beetje sceptisch of het wel zou werken. Kort gezegd: het werkt, maar het is niet hetzelfde als nat dweilen.
Over het algemeen werkt het geheel zo: je zet de waterfunctie aan (tuimelschakelaar op het mondstuk), waarna het water gestaag op de dweil druppelt. Je kunt hem niet regelen en alleen stoppen met de tuimelschakelaar. Voor gebruik moet de dweil vochtig worden gemaakt. Ook kun je met de juiste snelheid op de houten vloer werken zonder dat deze te nat wordt.
Nu begint het, eigenlijk als stofzuigen. Ik heb echter ontdekt dat je met een constante snelheid moet werken om de grond precies goed vochtig te krijgen. Er is niets te langzaam omdat het te nat kan worden, maar ook niets te snel omdat de veegkracht niet voldoende is. Snel stofzuigen is met deze functie niet mogelijk, je hebt er wel wat meer tijd voor nodig. Dit bespaart u de extra zuigcyclus en bespaart in totaal wat tijd.
De zuigkracht is verrassend goed. Om het echt te testen heb ik broodkruimels royaal over de bodem verspreid. Tegelijkertijd stofzuigen en afvegen werkte goed, en de doek was niet zo vuil als ik had verwacht. Er blijft wel een beetje aan de borstel plakken doordat het zuigmateriaal nat wordt, maar ook dat is niet zo dramatisch. Bij normaal gebruik op normaal vuile vloeren behaal ik ook goede resultaten. Bij zwaarder vuil moet je meer geduld hebben, omdat je niet harder kunt drukken zoals met een dweil. Over het algemeen mis ik hier een beetje contactdruk.
Het werkt zeker en het werkt beter dan ik had verwacht en gehoopt. Je kunt eigenlijk in één keer dweilen en stofzuigen, maar het duurt iets langer dan alleen dweilen omdat je langzamer en gelijkmatiger moet werken. Ik zal deze voor incidenteel gebruik gebruiken, maar in het normale leven vind ik het praktischer om een ‘normale’ dweil te gebruiken. Maar als u nat reinigen vreselijk vindt, is hier een praktische oplossing om het met dit apparaat te doen.
De accessoires zijn voor mij voldoende. Naast het aquamondstuk is er een bankmondstuk en een pijpje om de kieren in de bank op te zuigen. Het laadstation met de standaard is erg fijn, niet alleen kan hij daar worden opgeladen, ook de accessoires zijn binnen handbereik en het apparaat staat stabiel. Dat komt goed uit, want de stofzuiger staat heel slecht of helemaal niet op zichzelf. Er zijn twee verschillende filters en twee verschillende poetsdoeken (normale reiniging/zwaar vervuilde of minder gevoelige vloeren)
De instructies bestaan voornamelijk uit afbeeldingen en QR-codes die naar video's leiden. Voor het grootste deel is dit voldoende. Op sommige punten had ik echter liever wat meer schriftelijke informatie gehad. Je moet dus tientallen video's doorzoeken om alles op te vangen wat belangrijk kan zijn.
Conclusie:
De stofzuiger doet het echt uitstekend als je hem als pure stofzuiger gebruikt. Het gewicht is acceptabel, de flexbuis is ingenieus en praktisch en het geluidsniveau is relatief laag. De mogelijkheid om hem als kruimelzuiger te gebruiken is geweldig en je kunt hem zelfs gebruiken om de trap schoon te maken. De veegfunctie is prima als je tussendoor snel even iets wilt schoonmaken, maar voor mij is het geen definitief alternatief voor een dweil. Dat had ik echter ook niet verwacht.
De pure stofzuiger zou 5 sterren hebben behaald. Omdat het grote hoogtepunt hier de wisfunctie is, die mij overtuigde maar geen definitieve fan maakte, krijgt de Rowenta X-Force Flex 14.60 Aqua een goede 4 sterren.
Pluspunten
- Zuigkracht
- Verschillende zuigstanden