Ik mocht de Tefal pro express protect GV9221 stoomgenerator testen. Zelf heb ik momenteel een ca 4 jaar oude Tefal pro express anticalc en die begint mankementen te vertonen dus deze gelegenheid kwam op een prima moment.
Er zit geen gebruiksaanwijzing in de doos, maar dat hoeft ook niet want er zit alleen een aan en uit knop op. Dit strijkijzer kun je dus niet instellen op warmte maar is geschikt voor allerlei soorten stof.
Je begint met het vullen van de watertank. 1,8 liter is een flinke hoeveelheid en ook best wel wat gewicht. Het handvat van de watertank zit niet prettig geplaatst dus het draagt niet fijn en is ook lastig om uit de generator te verwijderen. De hoeveelheid is perfect, ik heb een hele grote strijk weg kunnen werken zonder te hoeven bijvullen
Ik heb niet zoveel verschillende soorten stof kunnen testen maar wel een aantal die ik normaal op stand 1 zou strijken en dat ging prima. Bij een T-shirtje ook over een soort rubberen print gestreken. Dat ging iets minder soepel maar ook er is niets beschadigd of aan het strijkijzer blijven plakken.
Als je daar aan en uit toets indrukt begint het opwarmen. De hoeveelheid water maakt niet uit, opwarmen duurt ongeveer 2 minuten. De eerste 2 x strijken kwam er een rare geur uit maar dat is waarschijnlijk de nieuwigheid want daarna was het over.
Na het opwarmen moet je een aantal keren de stoomknop goed indrukken voor je gaat strijken. Ondanks dat ik de stoomgenerator pas 2 keer eerder had gebruikt ( en de ontkalker had schoongemaakt) kwam er na 2 keer stomen (rechtop) nog vies water uit. Dus ik zou zeker een keer of 5 stomen voor ik aan mijn kleding begon.
Omdat ik zelf al een Tefal stoomgenerator had ( mijn tweede zelfs al) vergelijk ik deze daar mee. En hiermee begon ik altijd eerst met donkere was zodat als er nog kalkwater uit het strijkijzer zou komen, dit niet zichtbaar is op de lichte kleding.
Met de stoom komt er ook erg veel lawaai uit.
Het strijkijzer is lichter dan mijn eigen strijkijzer en dat houdt een stuk gemakkelijker vast. Ik denk alleen dat het gewicht van mijn eigen stoomgenerator helpt om de kreukels uit kleding te halen samen met de stoom. Want normaal hoef ik niet de voor en achterkant van een T-shirt te strijken en met de GV9221 moet ik dat wel ondanks de royale hoeveelheid stoom.
Ook is het snoer tussen de generator en het ijzer 10 cm korter en omdat mijn generator op de grond staat mis ik die lengte wel.
Als je klaar bent met strijken en de generator is afgekoeld dan moet je de watertank leeggooien. Het handvat is niet prettig ( horizontaal en geen echte grip) en het water loopt er niet makkelijk weer uit, meer in straaltjes. Bij mijn huidige stoomgenerator zit het handvat verticaal en is een echt handvat dit pakt makkelijker vast.
Ook de opbergplek voor de slang tussen de stoomgenerator en het ijzer is niet handig geplaatst. Je moet deze op 2 plekken in de stoomgenerator zien te krijgen. Ook dit vind ik geen verbetering.
Conclusie:
Als je geen stoomgenerator gewend bent en dit is je eerste dan denk ik dat je er blij mee zal zijn. Ik bleef deze met mijn oude Tefal vergelijken en die komt dan er voor mij beter uit op te veel verschillende vlakken. Als ik alleen kijk naar het weghalen van de kreukels dan is dit toestel van gemiddeld €280, - het geld niet waard. Ik ga deze na deze testperiode dan ook niet aanschaffen.
Over het merk Tefal, ik ben erg tevreden over mijn huidige en vorige (beide Tefal) stoomgeneratoren en raad deze qua werkzaamheid zeker aan. Ik ben alleen niet positief dat ik binnen 10 jaar al toe ben aan mijn derde stoomgenerator. Ik heb een gezin met 2 dochters en was en strijk 1 keer per week niet overdreven veel. Bovendien maak ik na elke strijkbeurt de kalkhouder schoon en leeg.
Pluspunten
- grote watertank
- snel warm
- niet zwaar in de hand
Minpunten
- watertank niet handig draagbaar
- duur
- kabels niet handig opbergen