Gebruiksgemak
De tablet is gemakkelijk in te stellen en voor iedereen te gebruiken. De knoppen aan de zijkant werken prima. Het scherm reageert goed en nauwkeurig op aanrakingen. Er is een instelling dat de tablet wakker wordt wanneer je deze op pakt, tijdens de testperiode werkte dit niet altijd even goed. De tablet is ook goed te gebruiken op schoot, al voelt de achterkant soms wat glad aan waardoor je het idee krijgt dat deze er wel zo af kan glijden als je even niet oplet. De gezichtsherkenning, om de tablet te unlocken, werkt erg snel.
Behuizing
De tablet is grijs aan de achterzijde en heeft een soort metallook, dit ziet er erg mooi uit. De tablet is erg licht en dun, waardoor deze soms wat breekbaar aanvoelt. Echter mijn vorige tablet is dan ook een stuk zwaarder en dikker, dus dit kan ook gewoon een kwestie van wennen zijn.
Beeldkwaliteit
Het scherm/beeld ziet er duidelijk en helder/scherp uit. De helderheid is op de maximale stand zeker voldoende. Echter geef ik altijd de voorkeur aan automatische helderheid, zodat dit mooi voor je bepaalt wordt.
Het scherm is qua grootte prima om bijvoorbeeld Netflix op te kijken en zeker wanneer de tablet in de docking staat, dan heb je gelijk de goede kijkhoek te pakken.
Camera
De camera is wat je van een tablet mag verwachten. Prima voor simpele foto’s, maar meer ook niet. Zodra je de zoomfunctie gebruikt gaat de fotokwaliteit aanzienlijk achteruit. Een tablet koop ik dan ook niet voor de camera, dit is zelfs een optie die ze wat mij betreft wel af mogen schaffen bij tablets. De meeste mensen gebruiken hiervoor toch hun telefoon.
Geluid
Het geluid van de tablet is prima, zowel bij muziek, films en games. Er wordt gebruikt gemaakt van Dolby Atmos, dit verneem je ook wanneer je deze optie uit zet, de muziek klinkt dan gelijk een stuk slechter. Het volume is ook zeker hard genoeg.
Snelheid
De snelheid van de tablet valt mij wat tegen, vooral bij het laden van internetpagina’s. Het duurt best lang om een pagina te laden, zeker als er ook nog allerlei plaatjes zijn (webshops bijvoorbeeld). Mijn 5 jaar oude tablet doet dit sneller en dat is toch wel een negatief punt voor deze tablet. Bij Facebook of andere apps daarentegen is de snelheid prima.
Ook wanneer je de tablet opnieuw opstart duurt het even voordat dit is gebeurd.
Accu/opladen
De accu van de tablet is prima, ook bij het spelen van een spelletje (bijv. Catan, Ticket to Ride). Als je de tablet een tijdje met rust laat en na een paar uur weer pakt is er weinig aan het accupercentage veranderd, zoals je ook zou verwachten als je er niets mee doet.
Het opladen van de tablet gaat redelijk snel. Het voordeel is wel dat er een docking station bij zit met Google Ambient mode. Dus als je de tablet daar aan oplaadt heb je in ieder geval ook een mooi scherm op de tafel staan bijvoorbeeld. Helaas krijg ik heel vaak geen Google Photos op het Ambient scherm, of wanneer ik het random wel krijg stopt het uit het niets weer met afspelen. Dit verloopt dus niet helemaal vlekkeloos. Ik lees dat hier al een tijd problemen mee zijn en Lenovo hier tot op heden nog niets aan gedaan heeft. Ook is het jammer dat de tablet niet als Google Home device gezien wordt en zodoende je de tablet bijvoorbeeld niet als speaker dan wel speakergroep kunt toevoegen aan de Google Home app.
Bij het spelen van een spelletje kan de tablet wat warm worden, dit is echter niet storend en ook iets wat je zou verwachten als je een spelletje speelt.
Prijs
De prijs van de tablet is redelijk zeker gezien de vele opties die er op zitten. Ik denk wel dat de prijs beter tot zijn recht zou komen als het smart docking station met Google Ambient beter zijn werk zou doen. Van een merk als Lenovo mag je toch verwachten dat dit snel opgelost moet zijn, maar helaas.
Conclusie
Al met al is het een prima tablet die zeker voor alledaagse taken erg makkelijk is in gebruik. En vanwege het lichte gewicht ook makkelijk mee te nemen als je op reis gaat. Het smart docking station is een welkome toevoeging, hiermee kun je de tablet eigenlijk constant docken en heb je een mooie screensaver in de vorm van Google Ambient Mode, wat ook nog eens mooi staat in huis. Maar zoals gezegd zou het nog beter zijn wanneer Google Photos voor 100% gaat werken in deze modus. Als je niet al te veel extra’s zoekt in een tablet zou ik deze zeker aanraden gezien de prijs/kwaliteit verhouding.
Pluspunten
- Scherm
- Smart docking station
- Licht van gewicht
- Gebruiksvriendelijk
Minpunten
- Google Ambient/Photos werkt niet altijd goed
- Camera
- Snelheid laden internetpagina's