Ik ben op zoek naar een nieuwe tv en wilde graag een TV uit de nieuwe LG lijn bekijken. De G OLED55G26LA is het geworden en heb ik een week kunnen bekijken. De G-lijn is de exclusieve lijn van LG en ik moet zeggen de Gallery Edition lijn is een waar plaatje voor aan de muur. Voor diegene die de TV graag willen hebben maar hem niet kwijt kunnen aan de muur er is een losse voet verkrijgbaar, deze wordt niet meegeleverd. De nieuwe muurbeugel is fraai uitgevoerd, is zeer stevig en uittrekbaar waardoor het ophangen maar ook het aansluiten van kabels kinderlijk eenvoudigs is. Scan de QRcode op de beugel met je telefoon en je wordt door de installatie geleid. Na installatie druk je de TV tegen de muur waarbij een stevig magneet de TV tegen de muur gedrukt houdt en zo met een dikte van slechts 1 inch een fraai geheel vormt met de achterwand en met een mooi foto of dia show is het net een schilderij, vandaar ook de naam Gallery Edition. Zelf heb ik gipswanden maar met hollewand pluggen die elke tientallen kilo’s kunnen dragen was het een makkie om de TV van 17kg solide op zijn plaats te houden. Eenmaal de TV opgehangen gelijk mijn beide TV ontvangers via de kabel en glas aangesloten via hun HDMI kabels, ja ik weet het is een luxe om zowel 1Gb via de kabel als 1 GB glas in huis te hebben. Beide ontvangers zijn 4K geschikt en heel veel verschil in kwaliteit is er niet. Beide knallen van het beeld af. Helaas zijn er op een enkele zenders na zoals Love Planet geen TV kanalen die in 4K uitzenden, voor 4K content moet je het dus van eigen gemaakt beelden of van de streamingsdiensten. Hoe dan ook deze tekortkoming is geen LG probleem, de TV is er gewoon helemaal klaar voor.
Een kleine tekortkoming is het feit dat de nieuwste TV ontvangers van mijn huidige TV aanbieders een Bluetooth afstandsbediening hebben waardoor het koppelen van de ab’s met de LG afstandsbediening niet lukt en je met de LG ab niet door de kanalen van TV aanbieders kan schakelen, wat mij betreft een gemiste kans. Misschien dat dit nog in een update kan worden bijgewerkt.
Voor het beeld heb je diverse voorkeuze instellingen, ik zelf ben gecharmeerd van standaard en filmaker modus. Met deze laatste bepaald de filmaker hoe het beeld bedoeld is. Beide geven een mooi realistisch neutraal beeld. Bij de laatste ben je wel afhankelijk of de instellingen met het signaal meekomen. Er is ook een optie om net als bij een mobiel het te veel aan blauw licht te filteren, vooral handig in de avond. Voor degene die van een fel beeld houden is er de stand levendig, ik zelf vind dit afschuwelijk. Uiteraard kan je ook helemaal je eigen draai aan geven en veel is ook afhankelijke van persoonlijke voorkeur en plaatsing van de TV. Instellingen als ruisonderdrukking (hooguit bij eigen oude videobanden) superresolutie etc. laat ik zelf links liggen.
De OLED TV’s staan bekend om hun zwart is zwart. Is dit 100%?, nee, er is ruimte voor verbetering en nieuwe technieken zullen dit waarschijnlijk nog beter maken maar oh oh wat een verschil met mijn 10 jaar oude TV, het is een waar genot om naar te kijken. Helaas is er nog geen Champions League wedstrijd langs gekomen dus die heb ik nog niet in 4k kunnen aanschouwen. De normale snelle beelden vormen echter geen probleem voor deze TV en spelen vloeiend af.
Of deze EVO versie nu echt tot 30% helderder is dan de niet EVO versie kan ik, omdat ik deze twee niet kan vergelijken, bevestigen. Wat ik wel kan zeggen is dat bij veel zonlicht direct n het beeld het nog steeds kan voorkomen dat het beeld minder goed te volgen is maar dat lijkt me ook wel logisch.
Voor de gamers, ben ik zelf niet, is er ook een menu optie “Game Optimizer” waar alles gegroepeerd is. Ziet er goed uit maar ik heb geen ervaring of dit ook functioneel is. Hiervoor moet je op zoek naar een andere review.
Qua geluid kan deze LG TV goed meekomen en voor velen zal de 60W 4.2ch speakeropstelling ruimschoots voldoen ten opzichte van oudere generatie TV’s. Voor de echte film, muziek- en game fanaten ontkom je niet aan een soundbar upgrade of andere wijze van versterking want een platte TV heeft nu eenmaal het nadeel dat er geen ruimte is om diepe bassen op te wekken. Zelf had ik nog een flinke bluetooth speaker staan. Deze is eenvoudig te koppelen waar na je het geluid alleen of in combinatie met de interne TV luidspeaker kan afspelen. Net als bij andere TV’s zodra je bluetooth koppelt is er een kleine vertraging, deze is minimaal, maar toch vind ik het zelf storend als geluid en beeld net niet synchroon lopen. Wil je dit niet hebben dan zit je echt vast aan de bedrade oplossing zoals bv een soundbar. Ook mijn LG Tone bluetooth oortje verbinden prima voor als ik TV wil kijken zonder anderen te storen. Het bluetooth volume is apart instelbaar. Als je zowel voor bluetooth als interne speaker kiest kan je naast het volume ook selecteren of de speaker voor of achter je staat en m.b.v. de instelling vertraging het geluid van beide speakers zo goed als mogelijk in sync brengen.
Zowel geluid al beeld kennen de AI-mode (kunstmatige intelligentie). Dit is sinds 2019 door LG ingevoerd en zou op basis van variabelen het beeld en/of geluid moeten verbeteren. Ook dit is weer een persoonlijke aangelegenheid. De een vindt het niets de ander vindt het geweldig. Ik zelf heb het voor geluid aangezet. Bij de 3 beeld verbeteringen opties zag ik alleen bij AI-Genre een verschil maar dit zal ongetwijfeld per beeld inhoud verschillen. Uiteindelijk heb ik het maar aangezet.
De afstandsbediening ligt fijn in de hand en is niet te groot. Zelf vind ik een Magic remote (net als een muiscursor op een PC maar nu richten op je TV scherm) heel fijn werken maar ouderen moeten er soms aan wennen. Ook het scrol wieltje om door de menu’s te gaan vind ik erg fijn. De toetsen lichten niet op dus in het donker is het lastig sommige toetsen te vinden. Er zitten 4 voorkeuze toetsen op voor streamingsdiensten Netflix, Prime, Disney+ en Rakuten. Rakuten vind ik niets en op Disney+ heb ik geen abonnement dus hoe mooi zou het om deze 2 knoppen aan een andere optie of streamingdienst te kunnen koppelen zoals YouTube of NLZiet etc.
De homeknop is handige knop waar je snel naar de juiste input , overige streamdiensten, een van je apps, de webbrowser of je thuisdashboard kan schakelen. Waar ook al je input, gekoppelde apparaten en overige Internet of Things (IOT) kan terug vinden. Zelf heb ik een LG wasmachine en via de LG ThinQ app was deze snel opgenomen op het thuisdashboard en kan ik in een oog opslag zien waar de was zich in het programma bevindt, nuttig mm… maar toch gebruik ik het af en toe.
Ook zijn er twee voorkeuze knoppen aanwezig voor de spraakservices Alexa en Google assistent. Deze laatste wordt echter niet ondersteund in Nederland. Waarschijnlijk werkt het wel als je alles in het Engels zet, ik heb dit echter niet getest. Wel kan ik met Alexa mijn Hue lampen waarvan ik er veel heb hangen besturen wel in het Engels natuurlijk want Alexa is nog niet in het Nederlands beschikbaar. Het mooiste vind ik nog gewoon de optie om de TV aan en uit te zetten via Alexa.
Nu hoef ik niet meer de afstandsbediening te zoeken maar terwijl ik de kamer binnenloop zeg ik Alexa TV on en floep de TV gaat aan. Alexa select HDMI 1, 2, 3, 4, PC, SetTopBox etc. of het volume via Alex volume 1 t/m 99 en voor het slapen gaan Alexa TV Off. Echt reuze handig. Natuurlijk kan je veel meer tot aan een scheet laten toe maar dit zijn voor mij toch wel de uitschieters.
Ook mijn HUE lampen bedien ik via Alexa als me dat uitkomt.
Je kan er zelf voor kiezen om Alexa in de altijd luisteren stand te zetten, dit heb ik ingesteld, vind je dit eng laat het dan uit staan maar dan moet je wel de Alexa button op de AB indrukken voor dat Alexa reageert.
Buiten Alexa kan je de TV ook bedienen met de microfoon toets. Dit kan dan gewoon in het Nederlands uiteraard is dit is wat beperkter dan Alexa en je hebt altijd de AB nodig en dan is aan- of uitschakelen net zo snel via de AB zo niet sneller dan via LG spraak assistent.
Ook kan je je PC koppelen aan de TV via het thuisdashboard. Uiteraard kan dit ook gewoon via HDMI maar nu is de PC remote als extern bureaublad te benaderen. Dus stel je PC staat ergens boven in je werkkamer en je moet snel wat opzoeken of een presentatie afspelen etc. dan kan je PC via de TV overnemen. Als je geen keyboard op je TV hebt aangesloten dan in dit nogal beperkt omdat je dan aan de muisbesturing (Magic Remote) bent overgeleverd. Maar met een wireless keyboard en muis bij je TV kan je toch leuke dingen doen terwijl je PC ergens anders in het huis staat. Het is wel noodzakelijk dat PC en TV op hetzelfde netwerk zitten en aan staat.
Het opschalen van Full HD signalen van externe bronnen verloopt ook prima. Zo heb ik nog een oude HD ontvanger met harddisk staan en ook deze beelden zien er prima uit.
Van het werk heb ik een Iphone dus gelijk even de Airplay functie uitgetest dit werkt uitstekend voor het afspelen van beeld en media het zelfde geldt voor de share functie vanaf een Android toestel mijn S21 ultra dit kan vanuit het thuisdashboard dus vanaf de TV maar ook natuurlijk vanaf de telefoon. Er is ook een hidden functie die dit kan initiëren. Dit kan door de “ Magic tik” hiervoor tikje met je telefoon de Magic remote aan en verschijnt er een keuze menu op je telefoon wat je wilt delen/afspelen/weergeven op je TV scherm. Bijvoorbeeld een dia show of een Spotify lijst afspelen of gewoon je mobiele scherm weergeven op je TV. Alleen de dia show werkte niet naar behoren. Ik kon alleen van foto veranderen door op mijn telefoon van foto naar foto te swipen. Niet echt een dia show zoals ik die voor ogen had.
Nog een handige functie is de ab functie op je telefoon. Download hiervoor de LG ThinQ app op je mobiel en koppel je telefoon aan de TV. Eenmaal gekoppeld heb aan de LG ThinQ app heb je veel functies van je afstandsbediening op je telefoon ter beschikking. Al met al kan je nu via de LG ab toetsen of Magic remote, de LG spraakassistent, Alexa of de AB via ThinQ app op je telefoon de TV bedienen.
De meeste koppelfuncties zoals de streamingsdiensten, Alexa, Mobile Apps werken via QRcodes. Scan met je telefoon de QRcode die op je LG scherm verschijn of vul handmatig de code in die er bij staat en de dienst wordt eenvoudig aan je telefoon gekoppeld.
Pluspunten
- Uitstkend beeld
- goed geluid
- vele kopelingsmogelijkheden
- Magic remote fijne afstandsbediening
- Fraai design