Per post afgeleverd
De zelflerende thermostaat werd per post in een compact pakketje -netjes ingepakt- afgeleverd.
Aangezien ik -volgens de aanbevelingen- een afspraak met een elektrotechnisch installateur had gemaakt, heb ik gewacht met uitpakken tot hij er was.
Installatie
Volgens de monteur was de installatie een peulenschil, maar omdat er contact tot stand moest worden gebracht met de techniek van de CV-ketel wordt aanbevolen dit door een erkende installateur te laten doen.
Uitpakken
Eigenlijk zat er niet veel meer in het pakketje dan de thermostaat, een gebruikers- en installatiehandleiding, een basisplaat, een heatlinkkastje, een afwerkingsplaat en enkele schroeven.
Aansluiten op de ketel
Het aansluiten heb ik dus aan de deskundige overgelaten. Hij had dit zonder handleiding inderdaad snel gefikst.
Ik werd door hem zelfs aan het werk gezet: ”Installeert u intussen maar even de app op uw telefoon.” Dit zou probleemloos moeten gaan mits een goede wifi-verbinding aanwezig was. In mijn situatie was deze wel erg traag en de monteur raadde mij aan, mijn provider de zaak maar eens goed te laten nakijken. Inmiddels werkt alles naar behoren.
Minieme Instructie
Een minimale instructie voor de bediening op het apparaat zelf werd door hem al gauw als ongemakkelijk afgedaan. Het bedienen met de -inmiddels correct geïnstalleerde- app had volgens hem de voorkeur. Daarmee bleek het zeker veel overzichtelijker en eenvoudiger te gaan.
Spannend!
Alles aangesloten (twee draadjes)! De heatlink aangezet en -gemeld op het WiFi-net en al snel gaf een helder display in flinke letters de huidige temperatuur van de ruimte aan. Het stookseizoen begon net en de nieuwe cv-ketel moest eigenlijk voor het eerst zijn kunsten nog laten zien.
Leren
“Hoe gaat hij dit doen?” “Helemaal zelf", was het antwoord. “Ik raad u aan zo min mogelijk te sturen.” “Draai aan de buitenring tot de gewenste temperatuur en als u weggaat zet ‘m dan gewoon op de minimumtemperatuur die u wenst”. “De thermostaat heeft een ingebouwd schema, dat hij als basis aanhoudt en daarnaast houdt hij rekening met uw handmatige instellingen.” “Na een week kunt u zien wat hij heeft bedacht.” Zo beknopt kan een instructie zijn.
Hij had gelijk, via de app kon je alles instellen, het schema aanpassen. De eco-modus naar onze eigen wensen uitproberen. De status van de verwarming in de gaten houden en kijken hoe de temperatuur de afgelopen periode heeft geschommeld.
Eco modus
Echt een mogelijkheid om danig mee te experimenteren! Hoe laag kun je -als je weggaat- de eco-temperatuur instellen om -als je weer thuiskomt- de kamer in een behaaglijke temperatuur aan te treffen. Nog een extraatje! Je kunt de mobiele telefoons van de gezinsleden gebruiken om aan- en afwezigheid vast te stellen, zodat de thermostaat ook lager wordt gezet als er 'geen telefoon' thuis is.
Want... laat een van de gezinsleden zijn/haar telefoon thuis, dan is voor de thermostaat de eigenaar gewoon thuis en wordt de temperatuur (volgens mij) dus niet verlaagd. Dit heb ik niet uitgebreid getest.
Vloerverwarming
Omdat ik mijn vloerverwarming al jaren 24 uur op dezelfde temperatuur houd, (dit is mij aangeraden door experts), was ik benieuwd -ook bij vloerverwarming- naar de besparingsmogelijkheden van de eco-stand. Hiervoor heb ik tot 2x toe tips gevraagd op de Contactpagina van de app. Tot nog toe heb ik daar geen enkele reactie op mogen ontvangen!
Ik experimenteerde met de Eco temperatuur op 19° C om te kijken welk schema de thermostaat hierop maakte. Het uiteindelijke schema geeft exact aan wanneer de ruimte op 19 en op 20 graden werd gestookt. Of dit besparing oplevert en hoeveel is helaas niet na 2 weken experimenteren te controleren.
Bedienen met Smart-speaker
Met "Hey Google" is de thermostaat ook te bedienen. Op: "Thermostaat 1 graad lager" werd direct gereageerd. "Thermostaat eco uit" werkte ook en al wil je 'm op 30 graden zetten. Geen probleem (denk ik).
Ervaringen
Deze thermostaat ziet er 'gelikt' uit. Doet wat je er van verwacht en reageert direct op commando's vanaf de telefoonapp en smart speaker. Jammer, dat er geen terugkoppeling op mijn vloerverwarmingsvraag is gekomen. Wellicht moeten er nog veel meer reviews worden geschreven, experimenten worden uitgevoerd en ervaringen van gebruikers onderling worden uitgewisseld.
Pluspunten
- solide, mooie uitvoering
- heldere display
- in oranje welkom na afwezigheid
- goed werkende telefoonapp (Android)
- reageert op spraakcommando's (van Google nest)
Minpunten
- besparingen niet direct aantoonbaar
- bediening op apparaat lastig
- geen terugkoppeling op vragen gesteld in de app