Deze machine hebben wij getest. Hieronder onze ervaring.
Het betreft een mooie machine met veel capaciteit - tot 9 kg (alleen bij het standaardprogramma). Het apparaat heeft een mooi uiterlijk. Het zwarte glas is even wennen; je kunt namelijk zo goed als niets zien in de trommel (niet dat je dat vaak nodig hebt, maar toch).
Ingebruikname is gemakkelijk; mooie grote knop met duidelijk aangegeven programma en et. opties.
De resterende wastijd is duidelijk zichtbaar op het grote scherm met touch-knoppen.
Direct op de startknop drukken start het standaard programma, zodat je niets hoeft in te stellen. De machine weegt de was en bepaald de stofsoort om de wasbeweging af te stemmen op de stof.
De machine is erg stil.
De detectie voor de benodigde wasbewegingen (voorzichtig omgaan met zachte / delicate stoffen) lijkt wel erg goed te zijn.
De stoomoptie voor kreukvermindering werkt goed. De was komt er veel netter uit. We hebben niet uitgebreid kunnen testen hoe dat zich verhoudt met extra wastijd en energieverbruik e.d., maar het is een mooie optie.
Snel - 14 minuten - is ook echt snel. Iets hogere temperatuur of meer toeren centrifugeren kost een paar minuten extra, maar het is echt een snelle was.
Het wegen van de was is meestal erg prettig; omdat de was niet langer dan noodzakelijk draait. Een aantal stukken wasgoed uit een handsopje verstoord de bepaling echter behoorlijk. En met kleine kinderen heb je een sopje van een ongelukje gewoon nodig.
Het is voor een aantal programma's ook iets minder makkelijk. Een voorbeeld hiervan is vitrage; weegt niets, maar voorwas is geen kiesbare optie bij het programma 'fijne was'. De tijdsduur is dan zo kort dat het wel net schoon is, maar handmatig zou ik langer gekozen hebben. Een paar hardnekkige vlekken blijven gewoon zitten. Met de hand voorweken is dan geen optie ivm automatisch gewichtsbepaling. Dit is wel iets om wat mee te stoeien.
1400 toeren voor centrifugeren is voldoende, maar had misschien wel meer gemogen. Meer toeren is dan wel weer meer kreukels uiteraard; en voor 1400 toeren doet hij het nog niet zo slecht, de was is niet veel natter dan onze huidige 1600 toeren machine.
Uiteraard zijn er ook wat aandachtspunten: de zeeplade voelt niet al te sterk; er moet wel met beleid om worden gegaan, anders kon het wel eens knappen.
Verschillende keren vallen er bij het openen van de deur een aantal druppels voor de machine langs. Dit is op zich niet erg; maar je krijgt er wel lelijke strepen van.
Nadat de was afgelopen is, klinkt er slechts éénmalig een geluidssignaal. Daarna gaat de wasmachine helemaal uit. Energiezuinig; maar niet altijd praktisch, omdat je niet altijd in de buurt bent.
Tenslotte; er kan gebruik gemaakt worden van de LG app, om een melding te krijgen wanneer de was klaar is. Dit heeft echter weinig toegevoegde waarde. De was starten vanaf de app is absoluut overbodig, omdat je er toch bij moet zijn om de trommel te vullen.
Pluspunten
- Stil
- Hoge capaciteit
- Hogere bescherming van de stof
- Gewichtsbepaling voor kortste wastijd
- Minder kreukels met stoom
Minpunten
- Alleen standaardprogramma kan 9 kg
- Weegoptie niet te 'forceren'
- Slechts éénmalig geluidssignaal