Speaker aansluiten en koppelen

Inhoudsopgave

  1. Draadloze speakers
  2. Hifi-speakers aansluiten
  3. Protocollen

Veel mensen zien op tegen het aansluiten van een traditionele hifi-installatie. Begrijpelijk, want er zijn nogal wat mogelijkheden om een klassieke muziekinstallatie te configureren. Een gemiddelde receiver of versterker bevat bijvoorbeeld tientallen aansluitingen, waaronder analoge inputs, digitale poorten en een speaker aansluiting. Een kant-en-klare muziek box aansluiten is een stuk eenvoudiger, omdat de speaker en versterkermodule zich in hetzelfde apparaat bevinden. Je hoeft meestal alleen maar de stekker in het stopcontact te doen en het apparaat te verbinden met wifi of bluetooth. Na het koppelen van een smartphone stream je binnen mum van tijd je favoriete liedjes. In dit artikel passeren diverse aansluitmogelijkheden de revue.

Draadloze speakers

Zoals gezegd: de configuratie van een draadloze speaker is heel wat eenvoudiger vergeleken met het aansluiten van een versterker en verschillende componenten. Meerdere speakers met versterker eisen daarnaast ook nog eens meer ruimte op. Draadloze boxen hebben de toekomst, waarbij je grofweg een keuze kunt maken tussen een bluetooth speaker en wifi speaker. In elk geval heb je voor de bediening een smartphone nodig. Om die reden leveren de meeste fabrikanten geen eigen afstandsbediening mee, want de smartphone vervult deze rol met verve.

Bij compacte bluetoothspeakers zit bijna altijd een oplader. Zeker bij producten in het laagste prijssegment is dat in de praktijk meestal een usb-kabel. Door de portable luidspreker met een laptop of pc te verbinden, voorzie je de geïntegreerde accu van verse energie. Laad je een bluetoothspeaker liever via een stopcontact op? Je hebt dan een geschikte usb-voedingsadapter nodig. Bij de betere bluetoothspeakers is die standaard bijgesloten. Houd rekening met een oplaadtijd van enkele uren voordat de batterij weer volledig is gevuld.

Een draadloze speaker met usb-aansluiting biedt nog een aantal extra voordelen. Portable speakers zet je dan namelijk eenvoudig in als powerbank. Sluit een smartphone op de usb-poort aan om de accu van dit mobiele apparaat te vullen. Als alternatief is het met een usb-poort vaak ook mogelijk om een externe opslagdrager met audiobestanden op de draadloze luidspreker aan te sluiten, zoals een usb-stick of externe harde schijf. Controleer vooraf goed welke functie(s) de usb-poort ondersteunt, want het opladen van mobiele apparaten en/of afspelen van muziek is niet altijd mogelijk.

Sommige fabrikanten stoppen een aux-kabel in de doos. Dit snoertje gebruik je om een alternatieve audiobron op de 3,5mm-geluidsingang van de draadloze luidspreker aan te sluiten. Ligt er bij jou thuis dus nog ergens een draagbare muziekspeler vol goede muziek, dan speel je deze muziek dus rechtstreeks op een bluetoothspeaker of wifi-speaker af. Je gebruikt in dat geval de bedieningsknoppen van de portable muziekspeler om een liedje of muziekalbum te selecteren.

Hifi-speakers aansluiten

Geef je de voorkeur aan een versterker of receiver met losse speakers? Voor wat betreft de geluidskwaliteit is dat nog altijd de beste keuze, mits je kwalitatieve producten gebruikt. De kosten vallen vergeleken met een kant-en-klaar actief speakersysteem wel hoger uit. Bovendien neem je de geluidsapparatuur niet zomaar even mee en eist zo’n systeem behoorlijk veel ruimte op. Daarnaast heb je de maken met diverse aansluitperikelen. Zo kun je op diverse manieren luidsprekers aansluiten.

Single-wiring is de eenvoudigste en bekendste methode om een setje luidsprekers op een versterker of receiver aan te sluiten. Vanaf de versterker sluit je iedere luidspreker met een enkele speakerkabel op de luidsprekerterminals aan. Hierbij zorg je ervoor dat de rood (plus) en zwart (min) gemarkeerde luidsprekerstekker met de aansluitingen correspondeert. De betere vloerluidsprekers hebben vaak dubbele luidsprekerterminals, zoals bijvoorbeeld producten van Bowsers & Wilkins. Slim is om in dat geval via speciale beugeltjes de bovenste en onderste luidsprekerterminals met elkaar te verbinden. Je speakers klinken hierdoor beter! Gerenommeerde luidsprekerfabrikanten leveren deze zogeheten jumpers over het algemeen standaard mee.

Nog beter is om in het geval van dubbele luidsprekerterminals twee afzonderlijke speakersnoeren te gebruiken. Lage en hoge audiofrequenties afkomstig van de versterker stuur je daarmee gescheiden naar de luidspreker. Deze techniek heet bi-wiring en resulteert bij correct gebruik mogelijk in een betere audioweergave. Of het in de praktijk daadwerkelijk beter klinkt, is simpelweg een kwestie van uitproberen. Het gebruik van bi-wiring vereist dubbele (identieke) speakersnoeren of een speciale bi-wiringkabel.

In plaats van bi-wiring kun je bij dubbele luidsprekerterminals ook nog kiezen voor bi-amping. De receiver (alternatief is twee gelijke versterkers) dient deze functie overigens wel te ondersteunen. Wanneer je bijvoorbeeld geen achterste surround-speakers hebt aangesloten, kun je in deze vrije poorten de luidspreker-pluggen afkomstig van de voorste speakers prikken. Op die manier stuurt de versterker het hoog en laag van de vloerluidsprekers afzonderlijk aan met meer vermogen. Of anders gezegd, twee versterkerkanalen sturen een enkele luidspreker aan. Vanwege deze ‘dubbele versterking’ zorg je ervoor dat het laag niet de meeste energie naar zich toetrekt. Hierdoor komt het hoog beter uit de verf, waardoor je profiteert van meer dynamiek.

Protocollen

Wie zich verdiept in de wereld van draadloze speakers komt nogal wat protocollen tegen. Voor liefhebbers van Spotify is ondersteuning voor Spotify Connect erg zinvol. Je gebruikt dan de Spotify-app als afstandsbediening voor de wifi-speaker. Nadat je een nummer in de Spotify-app afspeelt, vraag je een lijstje met beschikbare apparaten op. Vervolgens draag je de Spotify-stream aan de aangewezen wifi-speaker over. Momenteel ondersteunen ongeveer 300 producten het gebruik van Spotify Connect, waaronder draadloze speakers van Denon HEOS, Bose, Samsung, Teufel, Sonos en Tivoli Audio.

In feite werkt Apple AirPlay op vergelijkbare wijze als Spotify Connect. Met AirPlay vraag je op een iPhone, iPad of Mac een lijstje met geschikte AirPlay-ontvangers op, zoals een capabele receiver of wifi-speaker. Vervolgens deel je via wifi de audiostream. Naast geluid kun je via AirPlay ook beeld delen, al heb je hiervoor wel een Apple TV nodig. Op die manier bekijk je eigen foto’s en filmpjes in een groot formaat. Veel gerenommeerde audiofabrikanten voorzien hun producten van het AirPlay-protocol.


Naast Spotify Connect en Apple AirPlay timmert ook Google Cast stevig aan de weg als het gaat om het streamen van beeld en geluid. Niet voor niets verschijnen er steeds meer televisies en geluidssystemen met Google Cast-ondersteuning (ook wel Chromecast built-in genoemd). Is dat niet het geval, dan kun je altijd een betaalbare Chromecast (Audio) op een televisie of audiosysteem aansluiten. Vanuit diverse apps cast je rechtstreeks beeld en/of geluid naar een Google Cast-ontvanger. Deze ontvanger plukt vervolgens zelfstandig de stream vanaf het web. Deze functie zit bijvoorbeeld ingebakken in bekende apps als Netflix, YouTube en NPO Start. Als het gaat om muziek, dan kun je onder meer uit de voeten met de apps van Spotify, Deezer, Tidal, SoundCloud en Nederland.FM.

Of deze wirwar aan protocollen nog niet genoeg is, komen ook luidsprekerfabrikanten met eigen standaarden op de proppen. Zo is Sonos-apparatuur bijvoorbeeld in staat om een eigen netwerk te realiseren, genaamd SonosNet. Iedere speaker draagt zijn steentje bij aan het genereren van een dekkend wifi-netwerk. Eigenlijk vindt de doorgifte van speaker naar speaker plaats. Voorwaarde is wel dat je minimaal één Sonos-product met een netwerkkabel verbindt. SonosNet is handig wanneer het oorspronkelijke wifi-netwerk in huis onvoldoende dekking biedt. Dankzij SonosNet kun je alsnog naar iedere draadloze luidspreker muziek streamen.

Wifi-speakers zijn vrijwel altijd geschikt voor multiroom audio, zodat je dezelfde muziek in verschillende ruimtes kunt afspelen. Het is in de praktijk lastig om verschillende merken speakers met elkaar te combineren. Ieder merk gebruikt namelijk zijn eigen protocol. Zo heet het multiroom audio-systeem van Yamaha MusicCast, terwijl Denon en Marantz de naam HEOS gebruiken. Bluesound en NAD gebruiken allebei hetzelfde protocol, namelijk BluOS. Ook Pioneer en Onkyo zijn het met elkaar eens, aangezien hun producten voorzien zijn van FlareConnect. Tot slot spreekt Sony van Music Center.