Een draadloze speaker voor elk budget

Inhoudsopgave

  1. Kanalen
  2. Vermogen
  3. Aansluitingen
  4. Radio luisteren
  5. Fysieke aansluitingen
Voor ieder budget is er wel een draadloze luidspreker te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld heel veel goedkope speakers verkrijgbaar. Die zijn vaak klein van stuk, waardoor je ze gemakkelijk meeneemt. Zoek je een groter exemplaar met een sublieme geluidskwaliteit, dan kom al snel bij tamelijk dure speakers uit. Zoek je een high-end speakerset voor in de woonkamer, dan kan het al snel in de duizenden euro's lopen. Bij je zoektocht is het handig wanneer je de belangrijkste specificaties van draadloze luidsprekers kent. Je weet dan precies uit welke opties je kunt kiezen, zodat je de producten goed met elkaar kunt vergelijken.

Kanalen

Een draadloze luidspreker verspreidt zijn geluidsgolven via één of meerdere kanalen. De goedkoopste modellen persen alle klanken uit een enkele speakerunit. Vanwege het enkele kanaal, zijn fabrikanten in staat om een bescheiden behuizing te realiseren. Besef wel dat je met dergelijke 1.0-speakers in mono naar muziek luistert. Een draadloze luidspreker met minimaal twee kanalen verdient dan ook de voorkeur, zodat je in stereo van de nummers kunt genieten. De liedjes klinken hierdoor een stuk dynamischer.

Bij een 2.0 kanaals draadloze speaker komen alle klanken uit twee speakerunits. Dit zijn zogeheten fullrange audiodrivers. Iedere speakerunit produceert hoge-, midden- en lage tonen. In de praktijk hebben de meeste betaalbare fullrange speakerunits een ietwat ongunstig frequentieverloop, waardoor het laag vaak wat achterblijft. Gelukkig hebben de betere speakerbouwers daarop iets bedacht, namelijk door een bescheiden subwoofer in de onder- of achterzijde van de behuizing te verwerken. Speakers met een 2.1 kanaals muzieksysteem beschikken meestal dan ook over meer pit en laten flink wat bas horen. Veel fabrikanten maken in plaats van een actieve subwoofer gebruik van een passieve basradiator. Deze ‘speakerunit’ is niet op de versterkermodule aangesloten, maar beweegt wegens luchtdrukwijzigingen met de overige speakerunit(s) mee. Hierdoor krijgt het geluid iets meer laag mee, al werkt een actieve subwoofer effectiever.

Luxe draadloze luidsprekers hebben meer kanalen aan boord. Meestal zijn dit wifi-speakers die wegens een forsere behuizing bedoeld zijn voor thuisgebruik. Een 4.0 kanaals speakersysteem heeft in de regel bijvoorbeeld twee tweeters voor de hoge tonen en evenzoveel woofers voor het midden/laag. Deze opdeling is gunstig voor het frequentieverloop, waardoor de muziek in de regel sprankelender klinkt. Nog beter is wanneer er naast tweeters en woofers ook nog ergens een actieve subwoofer is ingebouwd. Een voorwaarde is wel dat de fabrikant een goed scheidingsfilter gebruikt om een frequentiegebied naar de juiste audiodriver te loodsen. Bij goedkope meerkanaals speakers gaat dat nogal eens fout, waardoor audiofrequenties bij de verkeerde speakerunits terechtkomen. Het resultaat is een rommelige geluidsweergave. Meer speakerunits is dus niet per se ook beter.

Naast het aantal speakerunits is ook het formaat van belang. De goedkopere speakers hebben vaak fullrange speakerunits met een diameter van pakweg 40 millimeter in huis. Hoewel fabrikanten er in veel gevallen evengoed in slagen om een behoorlijk geluid te realiseren, geniet een grotere diameter wegens natuurkundige wetten de voorkeur. Zeker in het geval van een fullrange speakerunit of woofer krijgt het geluid meer diepgang.Uiteraard resulteert dit wel in een grotere behuizing. Belangrijk is om een afweging tussen draagbaarheid (kleine speaker) en geluidskwaliteit (grote speaker) te maken. Een tweeter heeft overigens in alle gevallen juist een kleine diameter om correct te presteren.

Vermogen

Het vermogen zegt iets over het aantal decibel dat een draadloze speaker kan produceren. Compacte bluetoothspeakers bieden slechts een vermogen van een paar watt. Dat resulteert in een laag energieverbruik, waardoor de ingebouwde accu het langer volhoudt. Tegelijkertijd kunnen deze draadloze speakers niet zo hard. Doe je dat wel, dan gaat het geluid vervormen en/of galmen. Een bluetoothspeaker met een versterkermodule die meer vermogen bevat, is in staat om de speakerunits beter onder controle te houden. Zeker wanneer je in stereo luistert, resulteert dat in een energiek en detailrijk geluid. Hoe lager de tonen, hoe meer vermogen er nodig is om geluid te produceren. Om die reden heeft een subwoofer doorgaans een hoog uitgangsvermogen.

Jammer genoeg is het lastig om draadloze speakersystemen op basis van vermogen met elkaar te vergelijken. Veel fabrikanten spelen hierbij namelijk ‘vals’ door creatieve meetmethoden te gebruiken. Door bijvoorbeeld een gelijkmatige testtoon op 1 kHz in mono af te spelen, valt het wattage bijvoorbeeld altijd hoog uit. Andere fabrikanten doen hun metingen wel eerlijk door het uitgangsvermogen over het volledige frequentiebereik te meten waarbij alle kanalen in gebruik zijn. Kijk bij je zoektocht naar de ideale draadloze speaker dus niet alleen naar het opgegeven wattage.

Aansluitingen

Hoe klein een bluetoothspeaker soms ook is, er is vaak opvallend veel connectiviteit voorhanden. Uiteraard is een bluetoothchip altijd aanwezig. Belangrijk om te weten is dat bluetooth wegens een beperkte bandbreedte het oorspronkelijke geluid comprimeert. De hoeveelheid audiogegevens krimpt, waardoor er details wegvallen. Gelukkig bestaat er sinds enkele jaren met aptx een audiovriendelijk protocol. Vanwege gunstige compressie luister je hiermee kortgezegd naar muziek in cd-kwaliteit. Voorwaarde is wel dat zowel de zender (smartphone of tablet) als de bluetoothspeaker met aptx overweg kan. Bovendien dien je ook geschikte audiobestanden te gebruiken om van aptx te profiteren. De duurdere bluetoothspeakers vanaf zo’n honderd euro ondersteunen vaak aptx.

Soms bevat de behuizing ook een NFC-chip. Hiermee kunnen gebruikers pijlsnel een bluetoothverbinding tot stand brengen. Je hoeft het NFC-detectiegebied van een draadloze speaker namelijk alleen maar even met een geschikte smartphone of tablet aan te raken, waarna beide apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Wifi-speakers beschikken altijd over een draadloze netwerkadapter. Hierdoor verbind je het apparaat met wifi. De meeste producten kunnen tegenwoordig met de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband overweg. Hierdoor mag het geen probleem zijn om een wifi-speaker met ieder draadloos thuisnetwerk te verbinden. Voor de configuratie gebruik je altijd een mobiele app van de fabrikant. In plaats van wifi kun je een groter model veelal ook via een ethernetpoort met een netwerk verbinden. Dat levert een stabieler signaal op dat ongevoeliger is voor storingen. Bovendien is er meer bandbreedte beschikbaar voor wie audiobestanden in studiokwaliteit wil streamen.

Twee technieken waarmee je via wifi muziek kunt streamen, zijn Google Cast en Apple AirPlay. Dankzij laatstgenoemde techniek start je vanaf een iPhone, iPad of Mac eenvoudig audiostreams. Google Cast gebruik je in combinatie met apps die dit protocol ondersteunen. Dankzij Google Cast en AirPlay 2 is het mogelijk om verschillende merken wifi-speakers in een multiroom audio-opstelling te betrekken, mits de geselecteerde producten hiervoor ondersteuning bieden.

Radio luisteren

Luister je graag naar radio, dan is een draadloze speaker met een antenne interessant. Naast am/fm bieden veel producten nu ook ondersteuning voor dab+. Een voordeel, want deze digitale vorm van radio krijgt in Nederland steeds meer voeten aan de grond. Nagenoeg alle bekende publieke, commerciële en lokale radiostations zenden tegenwoordig via dab+ uit. Pluspunten zijn een verbeterde audiokwaliteit zonder ruis en het gemakkelijker terugvinden van zenders.

Fysieke aansluitingen

Afhankelijk van welke draadloze speaker je kiest, is er mogelijk ook een aantal fysieke aansluitingen beschikbaar. Zo zit er eigenlijk altijd wel een AUX-poort op. Dit is een 3,5mm-geluidsingang waarop je een externe audiobron analoog kunt aansluiten, zoals een mp3-speler of cd-speler. Uitgebreide modellen bevatten soms ook analoge cinch- of optische s/pdif-ingangen om externe geluidsapparatuur te koppelen. De draadloze speaker vervult daarmee min of meer de rol van klassieke versterker. Tot slot kom je wellicht een usb-poort op het apparaat tegen. Controleer hiervan grondig de functie. Zo laden sommige usb-poorten uitsluitend een aangesloten smartphone op. Daarnaast beschikt de usb-poort mogelijk over een afspeelfunctie, zodat je bijvoorbeeld mp3’tjes of eigen flac-bestanden kunt afspelen.