Wifi-speakers en multiroom

Inhoudsopgave

  1. Losse wifi-speakers
  2. Wat is multiroom audio?
  3. Hoe werkt multiroom audio?
  4. Welke merken maken multiroom-speakers?
Wifi-speakers kun je probleemloos los gebruiken, maar het is interessanter om meerdere draadloze luidsprekers te combineren in een multiroom audio-opstelling. Daarmee speel je in de woonkamer, keuken, garage of andere ruimte dezelfde muziek af. Je kunt ook in verschillende ruimtes juist verschillende muziek afspelen: elke zone zijn eigen soundtrack, zeg maar. Met behulp van een mobiele app op een smartphone of tablet stream je audio wireless door de volledige woning. Je kunt op verschillende manieren muziek streamen, bijvoorbeeld via een online opslagdienst als Spotify of eigen muziekserver op een nas. We leggen graag de mogelijkheden van wifi-speakers en multiroom audio aan je uit.

Losse wifi-speakers

Met een losse speaker gaat er voor menig muziekliefhebber al een hele wereld open. Zolang het apparaat verbonden is met wifi, zet je de draadloze luidspreker op iedere denkbare plek neer. Dat kan bijvoorbeeld een hobbykamer op de eerste verdieping zijn, maar ook buiten in de tuin. Het bereik is afhankelijk van het wifi-signaal dat de router uitzendt. Op de smartphone installeer je een speciale app die de fabrikant van de wifi-speaker heeft ontwikkeld. Hiermee meld je de wifi-speaker aan op het draadloze thuisnetwerk. Vervolgens geef je in de app aan welke muziek je draadloos wilt afspelen, bijvoorbeeld een afspeellijst van Spotify of een lokaal opgeslagen album.

Belangrijk is om vooraf te bepalen in hoeverre je een wifi-speaker wilt verplaatsen. De compactste modellen zijn niet alleen relatief goedkoop, maar kun je eenvoudig op verschillende locaties gebruiken. Sommige producten hebben om die reden een ingebouwde accu, zodat ze tijdelijk geen stroomtoevoer nodig hebben. Grote wifi-speakers leveren vanwege een diepere klankkast over het algemeen een beter geluid, maar zijn vaak wel erg zwaar. Die gebruik je dus bij voorkeur op één plek. Deze omvangrijke apparaten beschikken bovendien niet over een accu, waardoor je ze continu op netvoeding dient aan te sluiten. Iedere fabrikant van wifi-speakers ontwikkelt luidsprekers in verschillende formaten.

Wat is multiroom audio?

Een wifi-speaker heeft pas echt meerwaarde wanneer je meerdere speakers van hetzelfde audiomerk aanschaft. Je geniet dan namelijk in het hele huis van muziek, terwijl je de bediening vanuit een centrale app op een smartphone of tablet regelt. Het gebruik van meerdere wifi-speakers binnen hetzelfde netwerk heet multiroom audio, oftewel meerkamergeluid. Plaats een draadloze luidspreker bijvoorbeeld in de woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer en laat ze samenwerken via wifi.. Naast de hier besproken wifi-speakers kun je ook andere geschikte apparaten binnen een multiroom audio-opstelling betrekken, zoals een receiver met aangesloten luidsprekers of soundbar.

Door verschillende wifi-speakers op het thuisnetwerk aan te melden, ontstaat er als vanzelf een multiroom audio-opstelling. In de app geef je eenvoudig aan dat je dezelfde muziek in iedere ruimte wilt afspelen. Loop je bijvoorbeeld van de woonkamer naar de keuken, dan hoef je dus niets van het nummer te missen. Dankzij een gestroomlijnde samenwerking tussen alle speakers via wifi loopt het geluid in iedere kamer synchroon.

Je kunt als alternatief ook gelijktijdig verschillende muziek streamen. Heeft je partner bijvoorbeeld geen zin in een portie stevige rockmuziek? Zet Metallica dan alleen op de begane grond aan, terwijl je op de bovenverdieping klassieke deuntjes afspeelt. Het gebruik van streaming audio met verschillende wifi-speakers biedt veel flexibiliteit. Handig is dat meerdere gezinsleden de app op hun mobiele toestel kunnen installeren, zodat iedereen het multiroom audio-systeem kan bedienen.

Hoe werkt multiroom audio?

Het creëren van een multiroom audio-opstelling is in de praktijk erg eenvoudig. De exacte installatieprocedure verschilt per audiomerk, al komen de grote lijnen wel overeen. Allereerst geef je de draadloze speakers ergens in huis een plekje met voldoende wifi-dekking of een bekabelde netwerkaansluiting. Vervolgens installeer je een app op een smartphone of tablet om de configuratie in orde te maken. Je meldt de luidsprekers aan op het draadloze netwerk, waarna de multiroom audio-opstelling klaar is voor gebruik.

Binnen de app koppel je aan iedere luidspreker een zogeheten zone. Speaker A noem je bijvoorbeeld ‘Woonkamer’, terwijl je speaker B ‘Keuken’ als naam geeft. Meestal maak je een zone actief door er simpelweg op te tikken. Je besluit daarna welke muziek je wilt horen. Binnen een mum van tijd hoor je in de geselecteerde ruimtes muziek.

De speakers zijn net als je smartphone of tablet allemaal verbonden via wifi. Dit toestel gebruik je dan ook als afstandsbediening voor alle multiroom audio-apparatuur. Schroef het volume van de speaker in de woonkamer bijvoorbeeld een tandje terug of pauzeer de audioweergave. Nagenoeg alle wifi-speakers hebben ook eigen bedieningstoetsen. Gunstig voor het geval je het volume op de wifi-speaker boven in de slaapkamer wilt aanpassen terwijl je smartphone nog beneden ligt.

Audiofabrikanten focussen zich tegenwoordig met name op het streamen van muziek vanaf online muziekdiensten via een wifi netwerk. Nuttig om te weten is dat er nog allerlei andere manieren bestaan om op een wifi-speaker van muziek te genieten. Zo hebben de betere wifi-speakers analoge of digitale aansluitingen om een cd-speler of draaitafel (met interne versterker) aan te sluiten. Zo luister je een cd of lp in meerdere kamers! Bij aanwezigheid van een geschikte usb-poort kun je een externe opslagdrager op het apparaat aansluiten. Handig voor het geval een familielid of vriend een usb-stick of externe harde schijf met interessante audiobestanden meeneemt. Als laatste kun je ook audiobestanden van muziekservers elders in het netwerk benaderen. Dat kan bijvoorbeeld je muziekcollectie in Windows Media Player op een Windows-pc of een audioverzameling op een nas zijn.

Welke merken maken multiroom-speakers?

Er zijn nogal wat audiomerken zie zich veelvuldig met multiroom audio bezighouden, zoals onder meer Denon HEOS, Sonos, Bose, JBL, Harman/Kardon en Samsung. Een langdurige ondersteuning door de fabrikant is uiterst belangrijk. Heb je namelijk eenmaal voor een bepaald merk gekozen, dan zit je daar namelijk ‘voor altijd’ aan vast. Enkele uitzonderingen daargelaten is het helaas niet mogelijk om wifi-speakers van verschillende merken met elkaar te combineren. Verdiep je dus goed in je keuze en bekijk of je een multiroom audio-opstelling op een later moment naar wens kunt uitbreiden. Bestaat het multiroom audio-assortiment van de beoogde fabrikant uit veel producten, dan is dat over het algemeen een goed teken. Laat audiomerken die hun mobiele app niet regelmatig bijwerken bij voorkeur links liggen. Een goed uitgewerkte app is voor een succesvolle multiroom audio-opstelling namelijk van groot belang.

Welk merk je het beste kunt kiezen, hangt daarnaast sterk af van je persoonlijke voorkeuren. Op een vraag als “Wat is beter: Sonos of Bose” valt dan ook nauwelijks antwoord te geven. Op het gebied van geluidskwaliteit doen de bekende merken in elk geval nauwelijks voor elkaar onder. Kijk vooral ook welk design je aanspreekt. Audiopuristen doen er goed aan om te controleren of er ondersteuning is voor het afspelen van muziekbestanden in studiokwaliteit (high-res audio). Dat is namelijk lang niet altijd het geval.

Bestudeer verder ook goed welke overige apparaten je in de multiroom audio-opstelling kunt betrekken. Hierin zit namelijk nogal eens verschil. HEOS en Sonos hebben allebei bijvoorbeeld een andere achtergrond. HEOS komt uit de stal van Denon en dit Japanse audiomerk kent een decennialange traditie op het gebied van de ontwikkeling van kwalitatieve audioapparatuur. Sonos is een relatief jong audiomerk uit 2002 dat zich voornamelijk toelegt op het fabriceren van draadloze luidsprekersystemen. Het aantal beschikbare hifiproducten is bij dit merk relatief klein.

Denon is zo slim om HEOS-technologie ook in veel overige producten te introduceren, zoals in zijn receiverlijn. Hierdoor fungeert een recente Denon-receiver met passieve luidsprekers moeiteloos binnen een multiroom audio-opstelling. Wil je dezelfde Denon-receiver met Sonos-speakers combineren, dan heb je hiervoor extra duurbetaalde aansluitapparatuur nodig (Sonos Connect). Zo zijn er nog veel meer voorbeelden denkbaar. Kijk dus bij voorbaat welk multiroom audio-merk het beste bij jouw huidige muziekinstallatie past.