Bluetooth speakers: makkelijk meenemen!

Inhoudsopgave

  1. Hoe werkt een bluetooth speaker?
  2. Zo kies je de beste bluetooth speaker
  3. Hoe lang kan ik muziek luisteren?
  4. Speciale functies

Een bluetooth speaker is ideaal reisgezelschap voor in de zomer. Je neemt dit handzame apparaatje namelijk gemakkelijk overal mee naartoe, zodat je ook tijdens de vakantie van Spotify kunt genieten. Leuk wanneer je op de camping eens een goed feestje wilt geven! Bang voor ongelukjes met water? Geen zorgen, want behuizingen van de betere bluetoothspeakers zijn waterdicht. Je kunt dus probleemloos op het strand of aan de rand van het zwembad je favoriete muziek streamen. Doe er je voordeel mee en ontdek hoe je de beste bluetoothspeaker kunt kiezen.

Hoe werkt een bluetooth speaker?

Een bluetoothspeaker lijkt op het eerste gezicht een doodeenvoudig apparaat, maar onder de motorkap is er behoorlijk wat techniek aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan een versterkermodule, minimaal één audiodriver voor de geluidsweergave en eventueel een batterij (zodat je de speaker ook kunt gebruiken op plekken waar geen stopcontact is). Uiteraard is er ook bluetooth beschikbaar. Deze draadloze chip zorgt ervoor dat er rechtstreeks communicatie met een smartphone, tablet of ander apparaat met een bluetoothzender mogelijk is. Het bereik bedraagt ongeveer tien meter, dus je kunt vanaf een smartphone of tablet over een behoorlijke afstand muziek naar de bluetoothspeaker streamen. Loop je desondanks te ver bij de speaker vandaan, dan hapert of stopt de audioweergave.

De verbinding met een bluetoothspeaker gaat niet vanzelf. Meestal bevat de draadloze luidspreker een specifieke toets voor bluetooth. Zodra je daar op drukt, gaat het apparaat in de nabije omgeving op zoek naar een zender. Op een smartphone of tablet scan je vanuit de instellingen naar bluetooth-apparaten in de buurt. Vervolgens verbind je beide apparaten met elkaar. Je opent een willekeurige app om naar muziek te luisteren, zoals Spotify, Apple Music of YouTube. Als het goed is, hoor je nu muziek uit de bluetoothspeaker. Zo niet, dan open je binnen de muziekapp een lijstje met beschikbare luisterapparaten. Vervolgens tik je op de naam van de bluetoothspeaker.

Vind je het koppelen van een bluetoothspeaker met een smartphone nogal veel gedoe? Schaf dan een exemplaar met een NFC-chip aan. Deze afkorting staat voor Near Field Communication en brengt vliegensvlug een bluetoothverbinding tot stand. Je hoeft de smartphone of tablet namelijk alleen maar in de buurt van of tegen het NFC-detectiegebied van de speaker te houden om een bluetoothverbinding tot stand te brengen. Makkelijk: vaak geven indicatielampjes of een meldingsgeluid aan of de verbinding gelukt is.

Vanzelfsprekend stream je bij gebruik van een bluetoothspeaker bijna altijd draadloos muziek. Toch is het fijn wanneer je ook naar een alternatieve afspeelmogelijkheid kunt uitwijken. Misschien raakt de accu van de smartphone snel leeg of ben je het toestel even kwijt. Zelfs de meest eenvoudige bluetoothspeakers hebben meestal een AUX-poort. Dit is een analoge 3,5mm-geluidsingang waarop je een externe audiobron kunt aansluiten. Op die manier koppel je bijvoorbeeld een draagbare muziekspeler.

Zo kies je de beste bluetooth speaker

De markt voor bluetoothspeakers barst zo langzamerhand uit zijn voegen. Vanwege de moordende concurrentie zijn de prijzen gunstig en er is natuurlijk volop keuze. De keerzijde hiervan is dat je vanwege het overweldigende aanbod wellicht niet zo gemakkelijk kunt kiezen. Neem daarom een aantal zaken in ogenschouw.

Wie op reis graag een bluetoothspeaker meeneemt, kiest bij voorkeur een compacte luidspreker met een laag gewicht. Steeds meer bekende audiomerken brengen een draagbaar exemplaar met een gewicht van minder dan een halve kilo op de markt. Die zijn bedoeld voor portable gebruik en kun je gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Mooi meegenomen is dat je in het geval van een bescheiden behuizing veelal bij een goedkope bluetooth speaker uitkomt.

Vind je een goed geluid belangrijk, dan is een product met behoorlijk wat vermogen een interessante optie. Hoe hoger het uitgangsvermogen, hoe gecontroleerder de muziek over het algemeen klinkt. Zeker op een hoog volumeniveau is dat hoorbaar. Kleine draadloze luidsprekers met een bescheiden versterkermodule vervormen nu eenmaal eerder dan een forse bluetoothspeaker met een krachtige versterkermodule. Niet voor niets voorzien fabrikanten van partyspeakers hun producten altijd van een hoog uitgangsvermogen. Hoewel een hoog wattage dus wel degelijk iets zegt over de muzikale prestaties van een speaker, is het belangrijk om je niet op deze specificatie blind te staren. Fabrikanten hanteren nogal eens creatieve meetmethoden om tot een torenhoog wattage te komen. Dat maakt vergelijken uiterst lastig.

Om de kans op een goede audiokwaliteit te vergroten, kies je het beste een product van een traditioneel luidsprekermerk. Veel bekende merken ontwikkelen al decennialang prima audiodrivers, zodat je zeker weet dat de muziek natuurgetrouw klinkt. Uiteraard heeft dat wel zijn prijs. Gelukkig zijn er ook goed klinkende bluetoothspeakers voor minder dan honderd euro verkrijgbaar. Bedenk wel dat deze goedkope speakers meestal slechts één of twee fullrange audiodrivers aan boord hebben. Hierbij komen alle audiofrequenties uit een enkele speakerunit. Een exemplaar met een gescheiden tweeter en woofer voor respectievelijk de hoge en lage tonen verdient voor wat betreft de audioprestaties de voorkeur.

Hoe lang kan ik muziek luisteren?

Compacte bluetoothspeakers hebben meestal een accu in huis. Hoe meer energie dit component kan vasthouden, hoe langer de luistertijd. Fabrikanten geven een schatting van het aantal speeluren. Vaak wijst de praktijk helaas anders uit, want veel merken zetten de speaker tijdens de meting erg zacht. Neem het opgegeven aantal luisteruren dus met een korreltje zout en gebruik deze informatie slechts ter indicatie. Voor portable bluetoothspeakers is een al te krachtige batterij overigens ongewenst, omdat het gewicht hierdoor fors toeneemt. De kunst is om een product te vinden met een acceptabele luistertijd, zonder dat je je meteen een breuk tilt.

Speciale functies

Fabrikanten doen hun uiterste best om zich met bijzondere functies van concurrerende producten te onderscheiden. Zo bieden sommige modellen spraakondersteuning, waarbij je de muziek met je stem kunt bedienen. Verder gebruik je veel bluetoothspeakers tegenwoordig ook als powerbank. Via een usb-aansluiting laad je een smartphone onderweg op, al gaat dat logischerwijs wel ten koste van de batterijcapaciteit. Tot lot gebruik je een geschikte draadloze luidspreker als speakerphone. De behuizing heeft in dat geval een onopvallend microfoontje zodat je handsfree kunt bellen. Zodra je een telefoonoproep ontvangt, pauzeert de muziek automatisch. Vervolgens heb je alle gelegenheid om het gesprek te voeren.

Het mag duidelijk zijn, het kiezen van de beste bluetoothspeaker is geen gemakkelijke opgave. Maak daarom een lijstje van eigenschappen die jij belangrijk vindt en gebruik de filters van Kieskeurig.nl om een geschikt exemplaar te vinden.